zdroj: wikipedia.org
Moringa je rostlina s nejvyšší koncentrací živin a antioxidantů na světě. Je chválena ze všech stran jako kvalitní víceúčelová a mimořádně výživná superpotravina. Nejspíš se pozastavíte nad tím, že když je to takový superzázrak, jak je možné, že o morinze dosud moc nevíme? Přesto je moringa, zázračný jedlý strom, využívána v indické ajurvédě po staletí. Tak si asi máme skvělou a léčivou moringu připomenout a skamarádit se s ní.
Moringa olejodárná neboli Moringa oleifera, je asi nejznámější druh moringy jako užitkové rostliny. Moringa pochází původně z oblasti Himálaje. Už je to velmi dávno, co se odtud rozšířila po celé Indii a přilehlých okolních zemích, do arabských oblastí, do Afriky, včetně Madagaskaru. V dnešní době se její různé kultivary pěstují v teplých oblastech skoro po celé zeměkouli. Některé kultivary místní seřezávají u země kvůli snazší sklizni a moringa tak vytváří spíše keře. Morinze dělají dobře suché písčité půdy s tropickým či subtropickým podnebím, ale také vlhké úrodné zeminy. Nemá však v oblibě trvalé zamokření. Potřebuje vydatné slunce, ale též pořádně zalévat.
Podle místních podmínek je moringa stálezelená nebo opadavá. Jedná se o rychle rostoucí strom s hnědým kmenem o průměru asi 30 centimetrů. Dorůstá výšky maximálně 12 metrů, má visící větve a řidší neuspořádanou korunu. Suchá období jí pomáhají překonat hlízy, jež má na počátcích kořenů. Větve má dlouhé, listy zpeřené, u řapíků žláznaté. Moringa kvete krémově bílými nebo nažloutlými květy s medovou vůní od února do dubna a pak zase v září. Stromy totiž vykvétají průběžně, takže kvetou a zároveň s tím dozrávají plody. Ty po dozrání prasknou a vypadají z nich semena. Tato semena jsou bohatá na olej.
Přejít na sekci článku:
Co všechno moringa dává?
zdroj: shutterstock.com
Z moringy se využívají listy, plody, semena, ale i kořeny a kůra. V Indii a Africe jsou častou základní potravinou listy, které se získávají ze stromů běžně rostoucích na různých místech, ale hojně získávané ze stromů z plantáží. Syrové listy se používají do salátů a vařené do polévek a omáček. Jsou běžně k mání na místních tržištích. Listy jsou vydatným zdrojem vitaminů, minerálů a bílkovin. Obsahují například vitamin C a betakaroten, vitamin D, E a K, draslík, vápník, antioxidanty a aminokyseliny. Suší se a poté drtí na prášek, který je podáván jako výživový doplněk sportovcům, dětem apod.
V morinze je podstatný obsah nenasycených mastných kyselin Omega 3 a 6. Dále moringa obsahuje protein, celkově asi 90 % živin a vysoký podíl protizánětlivých látek. Pak také flavonoidy, chlorofyl, rutin, lutein, polyfenoly. Moringa obsahuje mnohem vyšší procento železa než třeba špenát, více vitaminu A než mrkev, více draslíku než banány, více vápníku než obsahuje mléko, či více bílkovin než je obsaženo ve vejcích.
Plody jsou oblíbenou indickou pochoutkou. Ještě nezralé se využívají v kuchyni podobně jako zelené fazolové lusky. Poté, co plody dozrají, místní je praží a jedí je podobně jako my ořechy. Zralá semena obsahují až 40 % oleje. Olej vylisovaný ze semen se využívá v kuchyni, ke kosmetickým účelům, ale také třeba v jemné mechanice - např. v hodinářství. Olej z moringy olejodárné se prodává pod názvem Behenový olej neboli Behen. Pokrutiny, zbytky vzniklé při lisování se poté používají jako krmivo nebo hnojivo. Olej se lisuje velmi jemně za studena ze semen moringy pěstované zejména na Tenerife. Je to vynikající prostředek proti vráskám, který vypíná a hydratuje i problematické partie na krku a dekoltu, ale i v očním okolí. Pokožku prozařuje a dodává jí vitalitu. Olej z moringy se může používat i při kožních problémech, protože má antibakteriální a protiplísňové účinky. Pokud máte lupy, nebo vás svědí vlasová pokožka, udělejte si vlasový zábal s využitím moringového oleje. Můžete ho použít i při akné, nebo problémech s pigmentací, případně si jím natřít celé tělo či ho použít k masáži. Je vhodný i pro děti.