Přejít na sekci článku:
Prospěšné látky
zdroj: shutterstock.com
Aloisie obsahuje jedinečnou kombinaci prospěšných látek, a proto má tak blahodárný vliv na celý lidský organismus. Je bohatá na:
- Silice: citral, carvon, limonen, citronelol, geraniol, alfa a beta pinen, cineol, ethyl eugenol a jiné. Jsou ve vodě nerozpustné, dobře se odpařují s vodními parami a jsou velmi aromatické. Pomáhají chránit lidské tělo před mikroorganismy (bakteriemi, viry i plísněmi), dodávají aloisii nezaměnitelné aroma a mají zklidňující účinky.
- Třísloviny: vyznačují se trpkou svíravou chutí, zmírňují tvorbu zánětů a infekcí, výpotků, staví i drobná krvácení a zabraňují vstřebávání toxických sloučenin, čímž bojují proti problémům s trávením a také průjmům.
- Flavonoidy: jde o barviva, která působí antioxidačně, což znamená, že chrání buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály.
- Alkaloidy: jsou to látky dusíkaté povahy, které hrají roli v metabolismu organismů, mají vliv na centrální nervový systém, ovlivňují psychiku a některé mají analgetické účinky.
Díky tomu aloisie:
- Má lehce sedativní účinky
- Je ideální proti neurózám a depresím
- Harmonizuje srdeční činnost – pomáhá při srdečních neurózách či stresové tachykardii
- Zmírňuje stres
- Pozitivně působí při poruchách spánku
- Detoxikuje organismus
- Podporuje laktaci
- Pomáhá při nadýmání a křečích v břiše
- Ulevuje při chřipce a jiných virózách
- Bojuje proti některým druhům plísní, například proti Candida albicans
- Zmírňuje močové potíže – zejména ty způsobené Escherichia coli
- Ulevuje při migréně a bolesti hlavy