Přejít na sekci článku:
Léčivé účinky čekanky
zdroj: shutterstock.com
Čekanka se užívá jako tinktura či složka bylinných čajů na nemoci jater a žlučníku a na mírné bolesti při žlučových a ledvinových kamenech. Je mírně močopudná a má lehce projímavé účinky, zároveň vyplavuje z organismu přebytečnou žluč a při otravách jater působí jako protijed. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se též jako doplněk do čajových směsí při cukrovce. Doporučuje se i lidem, kteří mají velmi citlivý žaludek nebo trpí žaludečními vředy.
Čekanka obsahuje hořčiny, třísloviny, slizy, silice, také cholin, arginin, minerální látky jako vápník, fosfor, hořčík, železo, a vysoký podíl inulinu (až 20 %). Největší koncentrace účinných látek je v kořeni, který se sbírá brzy na jaře nebo na podzim a většinou se suší. Čerstvý strouhaný kořen se ale také praží a připravuje se z něj dobře známá cikorka. Léčivé vlastnosti však skýtají všechny části čekanky. Nať čekanky se sbírá nejlépe před rozkvětem, v období července až září, květy se sbírají před rozkvětem nebo těsně po rozkvětu. Sušením sice ztrácejí svou krásnou modrou barvu, nikoli však účinky.
Čekanka pomáhá při:
- nemoci jater
- nemocech žlučníku
- bolesti žlučníku i při žlučových kamenech
- bolesti ledvin a močového systému, při ledvinových a močových kamenech a písku
- zácpě
- otravě jater
- nechutenství, anorexii
- cukrovce
- přecitlivělém žaludku a zažívání
- žaludečních vředech
Kromě toho:
- podporuje látkovou výměnu
- je prospěšná pro játra, žlučník a slinivku
- pomáhá při žloutence a dalších onemocněních jater
- je užitečná při potížích s ledvinami a močovými cestami
- působí mírně projímavě, má močopudné účinky
- příznivě ovlivňuje činnost srdce a cévní systém
- čistí krev, snižuje hladinu krevního cukru
- podporuje tvorbu mléka při kojení
- má protizánětlivé a antibakteriální účinky
- při vnějším použití působí hojivě