Čekanka obecná

3,3 5
3

Přejít na sekci článku:

Léčivé účinky čekanky

Léčivé účinky čekankyzdroj: shutterstock.com

Čekanka se užívá jako tinktura či složka bylinných čajů na nemoci jater a žlučníku a na mírné bolesti při žlučových a ledvinových kamenech. Je mírně močopudná a má lehce projímavé účinky, zároveň vyplavuje z organismu přebytečnou žluč a při otravách jater působí jako protijed. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se též jako doplněk do čajových směsí při cukrovce. Doporučuje se i lidem, kteří mají velmi citlivý žaludek nebo trpí žaludečními vředy.

Čekanka obsahuje hořčiny, třísloviny, slizy, silice, také cholin, arginin, minerální látky jako vápník, fosfor, hořčík, železo, a vysoký podíl inulinu (až 20 %). Největší koncentrace účinných látek je v kořeni, který se sbírá brzy na jaře nebo na podzim a většinou se suší. Čerstvý strouhaný kořen se ale také praží a připravuje se z něj dobře známá cikorka. Léčivé vlastnosti však skýtají všechny části čekanky. Nať čekanky se sbírá nejlépe před rozkvětem, v období července až září, květy se sbírají před rozkvětem nebo těsně po rozkvětu. Sušením sice ztrácejí svou krásnou modrou barvu, nikoli však účinky.

Čekanka pomáhá při:

  • nemoci jater
  • nemocech žlučníku
  • bolesti žlučníku i při žlučových kamenech
  • bolesti ledvin a močového systému, při ledvinových a močových kamenech a písku
  • zácpě
  • otravě jater
  • nechutenství, anorexii
  • cukrovce
  • přecitlivělém žaludku a zažívání
  • žaludečních vředech

Kromě toho:

  • podporuje látkovou výměnu
  • je prospěšná pro játra, žlučník a slinivku
  • pomáhá při žloutence a dalších onemocněních jater
  • je užitečná při potížích s ledvinami a močovými cestami
  • působí mírně projímavě, má močopudné účinky
  • příznivě ovlivňuje činnost srdce a cévní systém
  • čistí krev, snižuje hladinu krevního cukru
  • podporuje tvorbu mléka při kojení
  • má protizánětlivé a antibakteriální účinky
  • při vnějším použití působí hojivě