Je hypertenze běžným neduhem nebo civilizačním onemocněním?

5,0 5
2

Přejít na sekci článku:

Hypertenze podle tčm a ájurvédy

Hypertenze podle tčm a ájurvédyzdroj: pexels.com

Západní pohled na onemocnění hypertenzí jsme si už patřičně předestřeli. Nyní nastal čas se jí věnovat z pohledu tradiční čínské medicíny (TČM) a ájurvédy. TČM považuje za rizikové faktory vzniku vysokého krevního tlaku dědičnost, životosprávu, emoce, stravu a sex. Z hlediska dědičnosti to znamená, že už naši předkové vytvořili svým způsobem života jisté předpoklady k vzniku určitých onemocnění. Měli bychom se vyvarovat všech nepříznivých vlivů, které by mohly spustit hypertenzi. Týká se to nadměrných emocí, např. dlouho ukládaného hněvu, vzteku, strachu, vnitřního neklidu, ale také nadměrné radosti či nepřiměřených starostí. V případě životosprávy je nutné, abychom dodržovali pravidelnost ve svých každodenních zvycích a činnostech.

Tyto záležitosti se vyvíjejí od našeho útlého věku a jejich porušení v období středního věku - mezi 40.-50. rokem života by mohly vychýlení z harmonie a způsobit hypertenzi. Z hlediska stravy záleží na způsobu přípravy jídla, pokud jíte často jídla grilovaná a pečená, nebo si je připravujete v mikrovlnné troubě, připravujete si dobré podhoubí k tomu, abyste časem dostali hypertenzi. Doporučení tedy zní: omezit jangové a příliš stimulující pokrmy, kávu, alkohol, příliš kořeněná jídla a tučná masa a jíst raději více zeleniny, vařených a dušených jídel, obiloviny, rýži, luštěniny, méně červeného masa apod. Ohledně sexu jsem měla na mysli spíše sexualitu, která když je přirozená, odpovídá tedy fyzické konstituci člověka, věku, esenci ledvin, ročnímu období a stravě, je i sex zdravě fyziologický. Nedochází tak ke zraňování ledvin, jež jsou potom dostatečně silné a nemusejí čerpat energii ze svých rezerv. Nepřirozená je z hlediska TČM jakákoliv nestřídmost či výstřednost, samozřejmě i v sexu.

Z hlediska ájurvédy má každý člověk jinou přirozenou konstituci, a proto je zapotřebí, aby s ní žil v naprostém souladu. Pokud tak nečiní, zadělává si na velké problémy, fyzické i psychické! Skladba jídelníčku napomáhá obnovit ztracenou rovnováhu. Základem stravy podle ájurvédy by měly být zdravé, výživné sattvické potraviny. Jestliže máte pocit horkosti, jste ve stresu nebo jste přepracovaní, měli byste snížit množství přijímaných radžasických potravin. Tamasické potraviny zase mají sklony být kyselé, suché a okoralé. Člověk by se jim měl vyvarovat, jelikož mohou být příčinou duševního poškození. Ájurvéda však připouští, že mohou mít zklidňující účinek pro jedince, u nichž převažuje radžas. Patří k nim, např. houby, maso, cibule a česnek, dále pak kvašené produkty, opětovně ohřívaná jídla a přezrálé či staré potraviny. Radžasické potraviny jsou pálivé, hořké nebo kyselé, suché či slané. Pokud máte radžasickou povahu, věřte, že jedení těchto potravin u vás může vyvolat stres nebo nervozitu. K těmto potravinám patří káva, čokoláda, čaj, sůl, vejce, ryby, pálivé papričky, ale též silně aromatické byliny a koření. Je tedy nutné, aby byly tzv. guny v rovnováze, čímž si zajistíte dlouhé zdraví, štíhlé a ohebné tělo a fyzickou pohodu. Potraviny sattvické jsou ty, jež jsou v přirozeném stavu a patří k nim čerstvé ovoce a zelenina, popř. semena.

Proti hypertenzi ájurvéda doporučuje, kupříkladu ardžunu v kapslích (jedná se o tropický strom z Indie a Srí Lanky, jehož bílo-růžová kůra se využívá v ajurvédské terapii), moringu nebo kozlík lékařský.

Určitě jste už někdy slyšeli od svého lékaře, že léky na tlak už se musí brát do konce života, je to tak? Pokud to váš zdravotní stav dovolí, je dobré zkusit postupně vyřazovat užívání chemických léků. Mělo by se to však odehrávat na základě konzultace s odborníkem, právě třeba přes ajurvédu nebo TČM. Doporučí vám jídelníček šitý na míru přímo vám, masáže a nejspíš užívání určitého bylinného přípravku na zmírnění potíží s vysokým krevním tlakem. Také je dobré do svého denního režimu zařadit např. cvičení tai-či, čchi-kung, jógy, pranájámu apod.