Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Pískavice

Pískavice Pískavice je velmi unikátní především díky obsahu fytoestrogenu diosgeninu a známá především pro své blahodárné účinky na podporu tvorby mateřského mléka.
Jana Konečná
5,0 5
4

Pískavice zdroj: pixabay.com

Pískavici neboli řecké seno zná asi většina kojících maminek z bylinných čajových směsí na podporu tvorby mateřského mléka. Pískavice má dokonce tak silné účinky na posílení laktace, že se už ve starém Řecku podávala zvířatům na zvýšení dojivosti. Dokonce se v minulosti používala nejen jako podpůrný prostředek na kojení, ale také přímo jako náhrada mléka pro kojence, jejichž matky o mléko přišly. V takovém případě se děti krmily rozžvýkanou pískavicí. A stejně tak se dříve pískavice používala i jako první strava pro miminka při přechodu z mléčné stravy na pevnou.

Z pískavice se používají především její semínka, která dozrávají v jednotlivých luscích. Méně často, ale přece jen, se pak používají listy nebo nať. Semínka se kromě léčebných účelů využívají jako koření – je součástí směsi kari koření, balkánského koření čubrica a ve Švýcarsku se používá jako speciální koření na sýr. V Indii se navíc mimo přísady do kari používají pražená semínka pískavice jako náhražka kávy. Zajímavostí pak je, že v Egyptě se používá sliz ze semínek pískavice na vyztužení textilie, podobně jako se u nás využívá škrobu. A ve starém Egyptě se sliz z pískavice používal přímo k natužení plátna na balzamování mumií.

Léčivé účinky

Hned první léčivý účinek má pískavice společný snad s většinou bylinek – zlepšuje zažívání, zkvalitňuje střevní peristaltiku, odstraňuje zácpu a usnadňuje trávení i těžších a mastnějších pokrmů. Navíc pomáhá i snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi, čímž upravuje i vysoký krevní tlak a zkvalitňuje prokrvování vnitřních orgánů. Přes zanesené cévy totiž krev jen tak stěží protéká a překážky v krevním řečišti vyčerpávají a oslabují celý organismus. Odvar ze semen pískavice se pak používá i na výplachy ústní dutiny při zánětech, bolestech zubů, ale i jako kloktadlo proti kašli.

Pískavice obsahuje také jednu velmi unikátní fytochemickou látku a tou je diosgenin. Patří mezi fytoestrogeny, což znamená, že má podobné účinky jako ženské hormony estrogeny. A i když působí velice podobně, jejich působení úplně nahradit nedokáže. Právě díky diosgeninu má pískavice takové až zázračné účinky na produkci mateřského mléka. Dříve se z podobného důvodu přidávala pískavice do bylinných směsí, které měly fungovat jako přirozená antikoncepce. V dnešní době se tato antikoncepční metoda již nepoužívá, protože její účinek samozřejmě nebyl 100%. Semínka pískavice také užívaly ženy v Orientu jako afrodiziakum a byla proslavena i jako prostředek na zvětšení a zpevnění poprsí.

V ájurvédě se pískavice používá jako koření i jako lék. Pro své zahřívací účinky je její používání vhodné zejména v zimním období. Příznivě působí zejména na jedince se zvýšenou dóšou Vátou. Pomáhá prohřívat neustále promrzlé končetiny a dodává sílu vyhublým lidem, kteří mají problémy s přibíráním, jsou neustále nemocní a jejich tělo oslabí snad i jen lehké ofouknutí větrem. Pískavici můžete tedy přidávat do pokrmů jako koření nebo si z ní připravit čaj, kdy přelijete 1 lžičku nasekaných semínek či listů 1 hrnečkem studené vody a necháte 3 hodiny odstát, poté přiveďte k varu, ihned po zavření vody sceďte a vlažné popíjejte.

Související produkt
Čaj pro kojící ženy, bio 40 g, 20 ks
Weleda / 125 Kč
Čaj pro kojící ženy na podporu laktace a kvality mateřského mléka obsahuje směs certifikovaných ekologicky pěstovaných bylin. Nezatěžuje tak organismus matky ani dítěte.
Detail produktu

Využití pískavice v kosmetice

Pískavice zdroj: shutterstock.com

V kosmetickém odvětví se používají především semena pískavice pro obsah slizovitých látek s léčivými a uklidňujícími vlastnostmi. Krémy s výtažky ze semen pískavice mají skvělé regenerační, zjemňující a zvláčňující účinky. Jsou proto mimořádně vhodné hlavně na místa se suchou a zatvrdlou kůží, jako jsou kolena, lokty a paty. Uklidňujících účinků se zase využívá při zánětech nehtů, nehtového lůžka, zaníceného akné, ale také u těžších kožních onemocněních, jako jsou například bércové vředy.

V lidovém léčitelství se připravuje z mleté pískavice kaše, která se používá na vytažení hnisu z ran či vředů. Po zahřátí se tato kaše výborně hodí také na uvolnění namožených a zatuhlých svalů. Kaši na obklad si jednoduše připravíte tak, že 100 gramů rozdrcených semínek povaříte s vodou a malým množstvím octa (ideálně jablečného) tak, aby vznikla kaše. Takto vytvořenou směs natřete v tlustší vrstvě na plátno, nechejte vychladnout (na uvolnění svalů aplikujte obklad teplý) a přiložte na postižené místo.

Pískavice v kuchyni

Pískavici můžete využít v kuchyni i jinak než jako přísadu do směsi s kořením a na vaření čaje. V zimě si můžete semínka pískavice naklíčit a získat tak výživný a bohatý zdroj vitaminů, enzymů a dalších látek. Pískavice je svými účinky velice podobná působení alfalfa vojtěšky – čistí krev, působí přirozeně zásaditě a pomáhá zpomalovat proces stárnutí. Čerstvé listy pískavice pak lze přidávat do míchaných zeleninových salátů.