Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Rostlinné složky v kosmetice: Kosmetická alchymie

Rostlinné složky v kosmetice: Kosmetická alchymie Rostlinné látky mohou být v produktu přítomny v různých podobách a podle toho vybíráme použití.
Renata Ježková
5,0 5
4

Přejít na sekci článku:

Extrakt aneb silnější vyhrává

Esenciální oleje zdroj: shutterstock.com

Další podobou, kterou na sebe účinné látky mohou vzít, je extrakt. Extrakt je výtažek a v podstatě jde o to, že máme k dispozici rostlinu, která má spoustu pěkných vlastností, jenže nám je odmítá poskytnout v nějaké koncentrované a uživatelsky příjemné formě. Takže je potřeba to z ní nějak dostat. Jeden z nejčastějších prostředků, když chcete z někoho něco dostat, platí jak na lidi, tak na rostliny - alkohol. Aniž bychom chtěli nějak obhajovat nemírnou konzumaci alkoholu, tak je prostě fakt, že alkohol dokáže vytáhnout většinu účinných látek a poskytnout nám tak vlastně koncetrovanou esenci. Stále se bavíme o rostlinách, samozřejmě. Metod extrakce je více, důležité je vědět, že pokud má ingredience název extrakt (extract), jedná se o koncentrovanou látku, takže její umístění v INCI je podle síly a často i velmi malé množství je svými účinky naprosto dostatečné.

Kdy hledat v produktech extrakt? Hlavně pokud jde o rostlinu, která je prospěšná, ale neposkytuje nám ani normální ani esenciální olej. To je často případ nejrůznějších kořenů (například lopuchu) nebo květin (viz.výše zmiňovaný měsíček, černý bez). Dále jsou rostliny, které by nám olej možná i poskytly, ale moc se jim do toho nechce a výnos je tak malý, že cena šplhá do astronomických výšin. To je třeba případ jinak úplně běžně používané meduňky. Případně nám jde o uživatelskou příjemnost, takže raději, než abychom byli úplně celí oranžoví od čistého rakytníkového oleje (který dokáže skvěle a velmi trvale zbarvit cokoliv již v minimálním množství), dáme přednost extraktu, který má vlastnosti velmi podobné, ale vyhneme se takovým extravagancím. Často jsou využívané extrakty z ovoce, případně zeleniny, které mohou být použity i k zabarvení produktu nebo extrakty z kůry některých stromů (vrba, bříza). Je třeba mít na paměti, že extrakt je koncentrát účinných látek, takže je s ním třeba zacházet opatrně a pokud jsme na danou rostlinu nějak citliví či alergičtí, tak nejspíš budeme reagovat stejně i na extrakt.