Rostlinné složky v kosmetice: Kosmetická alchymie

5,0 5
4

Přejít na sekci článku:

Ta pravá alchymie

spagyrické esencezdroj: shutterstock.com

Ale to všechno jsou jen takové legrácky. Minimálně ve srovnání se spagyrickými esencemi, jejichž kořeny tkví ve skutečné středověké alchymii. Termín pochází od Paracelsa a postup výroby takové esence je velice složitý a poměrně hodně duchovní. Ne náhodou je na současném trhu možná jen jedna značka, která je používá - Martina Gebhardt. Princip výroby spagyrií totiž značně rezonuje se zásadami biodynamického zemědělství, protože rostliny jsou nejen speciálními postupy zpracovány, ale též pěstovány a sbírány. Velmi velmi zjednodušeně můžeme říct, že spagyrická esence jednak využívá sílu všech částí rostliny, jednak během procesu vytváří něco úplně nového, de facto hledá ducha nebo podstatu dané matérie. A jedná se nejen o její materiální část, ale i o její duchovní část a proces se řídí zásadami, které mají k dnešnímu pojetí experimentální vědy trochu dál než jsme zvyklí. Nicméně velkým pozitivem je, že spagyrické esence jednak výrazně zvyšují účinnost produktu, jednak jsou méně alergizující než jiné formy rostlinných výtažků, takže rozhodně stojí za vyzkoušení.

A nebyla by to alchymie, kdyby v ní chyběly drahé kovy. Sice stále ještě nikdo nepřišel na to, jak vyrobit zlato, zato je dost jasné, že má vynikající účinky na pleť. A nejen zlato, ale i stříbro. Co je pro nás vhodnější dokážeme odvodit už podle barvy kovu. Stříbro je silně protizánětlivé, takže je skvělým prostředkem proti akné, kožním plísním, vyrážkám, ekzémům a zánětům. Všechny tyto projevy dokáže zklidnit, skoro až zchladit, přesně tak, jak jeho barva evokuje. Naopak zlato jako sluneční kov doslova dává nový život - regeneruje, posiluje tkáně, zlepšuje obranyschopnost. Zlato i stříbro můžeme najít buď jako součást kosmetických produktů, kde se často vyskytuje i oboje zároveň, neboť se v žádném ohledu jejich účinky neruší. Nebo je-li nám to málo, tak koloidní zlato nebo stříbro je naprosto unikátní pleťové tonikum, které můžeme používat téměř bez omezení, případně přidávat do práškových pleťových masek místo vody.