Rýže a její kosmetické účinky

5,0 5
3

Rýže a její kosmetické účinkyzdroj: unsplash.com

Jedním z největších pokladů kuchyně a kosmetických taštiček, které nám dal Orient, je rýže. Jedná se o velmi účinnou složku pěsticí i dekorativní kosmetiky, která si získává čím dál větší a větší oblibu. Má skvělé účinky na vlasy i pleť a její zázračné působení můžete vyzkoušet na vlastní kůži i vy, uvidíte, že budete nadšení.

Není rýže jako rýže

Že není rýže jako rýže, ví každý, kdo s ní přišel do styku v kuchyni. Ale ani kosmetická kuchyně se bez ní neobejde. A zapomeňte na tu bělenou z varných sáčků, která prakticky nic nepřináší. Rýže neboli Oryza sativa je jednou z nejstarších zemědělských plodin, která se stala kulinářským symbolem Asiatů. Její všeobecné výhody však výrazně přesahují pole výživy a je zároveň cennou kosmetickou přísadou. Hnědá rýže je bohatá na aminokyseliny, vitamin E, vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6, vitamin E a také vitamin K, kyselinu ferulovou, alantoin a škroby, které se starají o dobré zdraví těla i pokožky. Obsahuje životně důležité minerály, jako jsou hořčík, vápník, draslík, mangan, fosfor, zinek, železo, selen a vysoké množství vlákniny. Rýže jako potravina bohatá na sacharidy a vitaminy. Napomáhá získávání svalové hmoty.

Rýžový protein chrání před vznikem srdečních chorob, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje funkce krevního oběhu. To je důležité v péči o pleť, protože se tak posiluje schopnost obnovy kožních buněk. Rýže je velmi dobrá pro udržení hydratované pleti. Její schopnost udržet vyrovnanou vlhkost pleti je způsobena vysokým množstvím glutaminu a alaninu. Pomáhají udržet vlhkost v epidermu, hydratuje a chrání pokožku před nepříznivými vlivy, redukuje její poškození a zlepšuje schopnost hojení zánětlivých reakcí i mechanických poškození pleti (je vhodná při akné a ekzémech). Srovnává její tón a osvěžuje ji. Rýžový protein je hydrolyzací rýže izolovaná látka s vysokou koncentrací prospěšných živin, se používá jako přísada do pěsticích produktů, ale také do potravin a nápojů. Výhodou rýžové bílkoviny je to, že je pro naše tělo daleko stravitelnější než jiné druhy bílkovin. Je hypoalergenní, a tudíž tvoří pohodlnou alternativu pro lidi s laktózovou intolerancí nebo alergiky na jiné typy bílkovin (např. lepek). Samotný rýžový protein má specificky hořkou chuť.

Rýže jako mocný kosmetický pomocník

Dalšími skvělými kosmetickými účinky rýže jsou schopnost stimulace tvorby kolagenu, stahování pórů, ochrana kůže před volnými radikály a snížení hyperpigmentace pleti. Dále dodává vlasům hedvábný lesk, vyživuje pokožku hlavy, zlepšuje vlasovou strukturu, zabraňuje vypadávání vlasů a stará se o jejich regeneraci. Rýže je také vhodná k eliminaci lupů. Rýže udržuje dobrou kožní elasticitu, zabraňuje předčasnému stárnutí, pomáhá při léčbě slunečních popálenin. Hydrolyzovaný rýžový protein snižuje otoky a tmavé kruhy pod očima tím, že zlepšuje mikrocirkulaci a zvyšuje proliferaci fibroblastů.

V souvislosti s rýžovým proteinem se často skloňují peptidy. Peptid je řetězec aminokyselin, které jsou pojeny dohromady vazbou dusíku a uhlíku. Ty s krátkým řetězcem jsou schopné proniknout do epidermis, odesílat signály do buněk a zlepšovat jejich funkce. Rýžový protein inhibuje pružnost a podporuje tvorbu kolagenu v pojivové tkáni v oblasti očí, zlepšuje hemodynamické vlastnosti (prokrvuje), mírní otoky a tmavé kruhy pod očima. Tyto jeho výborné vlastnosti se uplatňují hlavně v antiagingových řadách.

Rýže jako složka make-upu

Rýžový prášek byl po celá staletí používaný v Asii geishami k vytvoření pro ně typické bílé obličejové masky. Získával se z mletých rýžových zrn. V Evropě se stal populárním v 17. století. V té době jej používali jak ženy, tak muži na bělení paruk i pokožky. Klasický rýžový pudr začala vyrábět v roce 1879 jedna z francouzských firem. Ihned si získal oblibu po celém světě. V roce 1881 vyvinul Théophile Le Clerc ve své lékárně novou, vylepšenou formuli pro výrobu rýžového pudru. A tak vznikl přírodní a hypoalergenní, mýtický „pudr T. Le Clerc“. Rýžový pudr byl velmi módní v tzv. Belle Époque. Postupně ale musel uvolnit cestu ve prospěch jiných minerálních pudrů, méně nákladných na výrobu. Zajímavostí je, že se rýžový pudr používal v základech parfémů i čističů pokožky. Míchal se pro tyto potřeby s růžovou vodou, kadidlem, arabskou gumou a dalšími ingrediencemi.

Poměrně velkým historickým problémem spojeným s rýžovým pudrem bylo to, že nebyla jasně definovaná pravidla pro jeho výrobu a kolik procent rýže musí obsahovat. Proto byl často pančovaný, aby se zlevnila jeho výroba. A tak se v různých vzorcích objevovaly látky jako arsen, vizmut, borax, olovo, rtuť nebo zinek. Anebo vůbec žádný rýžový prášek. Chemická analýza Williama Murrella z roku 1897, ve které porovnal celkem 8 výrobků označených jako rýžový pudr, je poměrně zajímavým historickým materiálem. Uvádí v ní produkty označené jako rýžové pudry, které byly běžně používané pro péči pleť, už neobsahovaly rýži, ale byly to kombinace různých poměrů křídy, bílého olova, vizmutu, škrobu a alabastru. Až následně vzešla potřeba eliminovat pančování, a tak se v roce 1939 začalo mluvit o tom, že kvalitní rýžový pudr musí obsahovat více než 50 % rýžového prášku a definovalo se složení, které se stalo typickým pro rýžový pudr. Do jeho základu se přidával kukuřičný škrob, mastek, staeran hořečnatý, oxid zinečnatý nebo kaolin.

Ve 20. století ale rýžový pudr stále více ustupoval do pozadí díky rozvoji nových technologií, umožňujících lepší znalosti anorganických kosmetických složek. A to napomohlo jejich následnému rozšíření na poli kosmetického průmyslu. Jedním z důvodů bylo to, že se rýžový pudr vnímal jako výrobek ucpávající póry a podporující rozvoj infekce, zároveň podle zmodernizovaných výrobců kosmetiky nebyl zrovna spolehlivý při změnách počasí. Od 50. let 20. století byl naplno vytlačen z trhu. O rýžovém pudru se opět začalo více mluvit v 80. letech a následně se s použitím nových technologických postupů a přidáváním spolehlivých konzervačních přísad docílilo toho, že se dostal opět do hry. Dnes se stává rýžový pudr opět populární díky tomu, že se jedná o vegan friendly produkt a také jde vyrobit čistě přírodní cestou, což ho činí prospěšnějším pro pleť, kterou zbytečně nezatěžuje, ale jemně zmatňuje a sjednocuje.

Jak se vám článek líbil?