Seznamte se: Přírodní emulgátory, vosky a zahušťovadla

5,0 5
10

Seznamte se: Přírodní emulgátory, vosky a zahušťovadlazdroj: pixabay.com

Hodně diskutovanými složkami kosmetiky jsou emulgátory, vosky a zahušťovadla. Obzvláště v té konvenční mohou na naší pleti napáchat více škody než užitku. Ale zajímali jste se už někdy o čistě přírodní emulgátory? Jaké existují, jestli jsou všechny vegan, jak reagují ve vztahu k naší pleti? Proč je vůbec důležité mít v kosmetice emulgátor, vosk anebo zahušťovadlo a čemu pomáhají? Ať už jen pozorně studujete složení výrobků či koketujete s výrobou DIY kosmetiky, tento článek by vám měl zodpovědět vaše všetečné otázky na tuto tématiku.

Přírodní emulgátory

K čemu je emulgátor a co to je?

Emulgátory jsou v kosmetice prostě potřeba. Umožňují vytvoření hladké směsi dvou běžně nesmíchatelných látek - například vody a oleje. Emulgátory spolu spojují vodní a olejové složky ve výrobcích péče o pleť i tělo a tvoří tak homogenní směs s určitou stabilitou. Díky tomu, že se vytvoří emulze, se složky rychleji vsakují a lépe se dostanou do kůže. V konvenční kosmetice se jako emulgátory používají povětšinou hodně diskutované PEGY nebo polysorbáty.

PEGY zvyšují už tak velkou propustnost pokožky. Spolu s přírodními složkami se takto vsakuje do těla každá chemická látka, kterou na sebe namažete, a ta se vám pak dostává do krevního oběhu. A tyto látky, mainstreamové emulgátory, pocházejí z ropy, což není zrovna ideální pro lidský organismus, že? Ropa se prostě tak nějak špatně zpracovává, respektive je neodbouratelná přes ledviny a játra.

Druhy přírodních emulgátorů

Ani přírodní kosmetika se neobejde bez emulgátorů, protože by jinak nedokázala držet pohromadě. Proto se do ní přidává lanolin, lecitin, kyselina stearová, fosfolipid, tegomuls, cukrový ester nebo cetylalkohol. Přírodními emulgátory jsou i med, mléko, smetana, mořská sůl, kastilské mýdlo. Tyto jmenované složky, které se běžně vyskytují snad v každé domácnosti, se právě kvůli svým emulgačním vlastnostem používají v aromaterapii jako tzv. nosiče. Velmi diskutovanou složkou kosmetiky je emulgační vosk, který je buď rostlinného nebo syntetického původu. I když pochází z přírodních surovin, může díky výrobnímu procesu obsahovat polysorbáty, a proto ji nelze označovat jako 100 % organickou složku.

  • Cetylalkohol je příbuzný mastnému alkoholu. Přidává se jako koemulgátor pro zlepšení konzistence výrobku, protože je dostatečně jemný, ale zároveň silný pečující prostředek pro péči o vlasy a tělo při mytí. V INCI jej najdeme jako “Cetyl alcohol”.
  • Cukrový ester je jemná, viskózní látka, která pochází z mastné kokosové kyseliny a cukru. Přidává se hlavně do výrobků, určených pro citlivou pleť. V INCI jej najdeme jako “Coco glucoside”.
  • Fosfolipid je emulgátor ze semen řepky, bavlny anebo sójových bobů. Nachází se v buněčných stěnách. V INCI jej najdeme jako “Phospholipids”.
  • Lanolin se získává z vyčištěného tuku z ovčí vlny. Je tuhý a poměrně mastný. Lanolin je tuk nejpodobnější tuku, který obsahuje lidská pokožka. Je důležité, aby neobsahoval pesticidy a vodu, které ho znehodnocují. Je žlutý, používá se pro zralou, suchou a olupující se pleť, ale také do balzámů na rty, kde je nutná tužší konzistence. Vytváří na pokožce tenkou, ochrannou vrstvu.
  • Lecitin je lipid přírodního původu, nejčastěji získaný ze sojových bobů. Protože je poměrně diskutovaným problém pěstování sóji pomocí GMO hnojiv, je velmi důležité, aby měla sója, používaná v přírodní kosmetice, organickou certifikaci. Lecitin je kaštanově hnědá látka, která voní po ořeších. Prodává se v gelových kapslích nebo v klasických lahvičkách. Vyhlazuje povrch pleti a je vhodná pro suchou až drsnou pokožku.
  • Kyselina palmitová je nasycená mastná kyselina rostlinného původu. Přidává se hlavně do přírodních mycích prostředků a do tužidel na vlasy. Často se míchá s kyselinou stearovou, aby se podpořily navzájem jejich emulgační účinky. V INCI jej najdeme jako “Palmitic acid”.
  • Kyselina stearová se získává z rostlinných tuků a prodává se ve formě bílých vloček, používá se do krémů po holení, tělových mlék a péče o pokožku obličeje. Přidává se do oleje. V INCI jej najdeme jako “Stearic acid”.
  • Tegomuls je směs rostlinných olejů a kyseliny citronové. Používá se do krémů a mastí. Před použitím je potřeba ho zahřát. Kyselina citronová slouží k regulaci pH ve výrobku, napomáhá prokrvení pokožky a posiluje podkožní vazivo.

Přírodní zahušťovadla (gumy)

V přírodní kosmetice se používají jako zahušťovadla rostlinné gumy – guarová, xantanová a arabská. Jaké mají vlastnosti a jsou mezi nimi rozdíly?

  • Xantan, xantanová guma se používají jako zahušťovadla. Xantany jsou bakteriologicky vyrobené složené cukry, které při smíchání s vodou zeslizovatí. Xantanová guma se vyskytuje ve formě bílého prášku, vyrábí se sacharidovou fermentací pomocí bakterie Xanthomanus campestris. Působí jako objemové činidlo v šamponech a mycích či čisticích prostředcích. V INCI jej najdeme jako “Xanthan” nebo “Xanthan gum”.
  • Arabská guma je také známá jako guma z akácie, z jejichž mízy se získává tato pryskyřice. Rozpouští se ve vodě, působí jako emulgátor a zahušťovadlo ve vodních i olejových směsích. V pevném skupenství ji najdeme jako bílý prášek anebo se prodává v kouscích. Arabská guma se používá také v potravinářství, najdeme ji pod označením E 414. V INCI jej najdeme jako “Arabic gum”.
  • Guarová guma se získává ze semen rostliny Cyamopsis tetragonoloba a prodává se ve formě jemně žlutého až bílého prášku. Guarová guma zahušťuje, zlepšuje pojivost v krémech a dalších výrobcích péče o pleť, např. v tělovém mléku. V INCI jej najdeme jako “Guar gum”.

Vosky v přírodní kosmetice

Vosk je v prvé řadě směs esterů, mastných kyselin a alkoholů. Jsou to tvrdé, odolné a nepropustné látky, které se špatně znehodnocují. Přidávají se do kosmetiky, která vyžaduje pevnost, jako jsou hydratační kostky, léčivé masti, hutnější krémy, balzámy na rty atd. Vegani si berou dlouhodobě na paškál včelí vosk v přírodních kosmetických produktech, protože podle nich je eticky sporný.

  • Včelí vosk neslouží jen jako pojivo, ale má také nezměrné léčivé účinky, které se musí zohledňovat. Ve spojení s éterickými a rostlinnými oleji tvoří vysoce účinnou, hojivou pomoc pro naši pleť. Existují sice i další přírodní vosky, jako je karnaubský nebo candelilla vosk, ale ty nevykazují tak hojivé schopnosti. U včelího vosku je důležitá kvalita, do přírodních krémů se musí používat pouze nebělený a v bio kvalitě. V INCI jej najdeme jako "Cera alba" nebo "Beeswax".
  • Candelilla vosk je získáván z rostliny Euphorbia cerifera, která roste v severním a středním Mexiku. V kosmetice a přípravcích osobní péče se tento bledě žlutý vosk používá při přípravě širokého sortimentu výrobků, jako jsou dětské výrobky, přípravky do koupele, rtěnky, make-up, vonné látky, barvy na vlasy, tělová másla, hojivé krémy, výrobky pro péči o nehty a pokožku, pěny a mýdla na holení, jakož i opalovací přípravky. Na pokožce vytváří tenkou ochrannou vrstvu. Používá se ve veganských výrobcích jako náhrada včelího vosku. V INCI jej najdeme jako "Candellila wax".
  • Karnaubský vosk je rostlinný vosk, získaný z listů brazilské palmy Copernica cerifera, známého jako "strom života". Karnaubský vosk je nejtěžší přírodní vosk. Komerčně je široce používán v kosmetických, potravinářských, farmaceutických, automobilových a jiných průmyslových odvětvích. Karnaubský vosk je velmi oblíbenou přísadou v přírodní kosmetice. Je extrémně odolný. Běžně se vyskytuje v rtěnkách a balzámech na rty, může být také použit v mastích a dalších kosmetických přípravcích, kde se jindy používá včelí vosk. Proto tvoří klíčovou složku veganského kosmetického průmyslu. V make-upu a rtěnkách pomáhá vytvoření plastického efektu. Chcete-li v receptu používat karnaubský vosk, musíte ho zahřát na vyšší teplotu tání než včelí vosk. Karnaubský vosk je tvrdší než včelí vosk a je třeba to brát v úvahu při vyrábění DIY kosmetiky.
Jak se vám článek líbil?