Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Vitamin C

Vitamin C Vitamin C je důležitý nejen na posílení imunity, ale spoléhá na něj spousta dalších tělesných procesů.
Jana Konečná
4,2 5
6

Vitamin C zdroj: shutterstock.com

Stále se ochlazující deštivé počasí, blížící se zima a zároveň spousta pracovních úkolů a termínů na krku nás nutí přemýšlet víc o tom, jak posílit naši imunitu. Vitamin C můžeme považovat za krále mezi vitaminy. Ne, že by ostatní vitaminy nebyly pro naše tělo důležité a mohlo by se bez nich obejít, ale na vitaminu C je závislých hodně tělesných procesů. Vitamin C neboli kyselina askorbová patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Tělo si jej nedokáže samo vyrobit a je proto jej nutné přijímat a doplňovat ze stravy. Patří také mezi antioxidanty, tedy látky, které brání tělo před útokem volných radikálů a zpomalují jeho stárnutí a opotřebení.

Nejvíce se však vitamin C řeší na podzim a v zimě v souvislosti s nachlazením a chřipkou. Vitamin C se tak stává hrdinou různých reklam, v roli bojovníka proti všem nemocem a perfektního podporovatele imunity. Většinou však bývá obsažen v nějakém dalším přípravku, který kromě této blahodárné mikroživiny obsahuje ještě pár ne úplně prospěšných látek. Kde tedy vitamin C najít v jeho nejčistší a nejzdravější podobě?

Přejít na sekci článku:

Kde můžeme vitamin C získat?

Kde můžeme vitamin C získat? zdroj: shutterstock.com

Všichni nejspíš víme, že vitamin C je obsažený především v čerstvém ovoci a zelenině. Méně lidí už ale ví, že vitamin C se může skrývat i v konvenčně zpracovaných potravinách. I když se většina příznivců zdravého životního stylu snaží vyhýbat takzvaným „éčkům“, E 300 se bát nemusí, protože za tímto názvem se právě maskuje neškodný vitamin C. Ten má totiž v potravinách kromě přidané zdravotní hodnoty také funkci přírodního konzervantu - díky svému antioxidačnímu účinku zabraňuje rychlému kažení potravin.

I když nás v souvislosti s vitaminem C napadnou jako první nejspíše pomeranče, třeba takový rakytník má obsah vitaminu C asi 25x vyšší. Pro případy zimních nachlazení je výborné mít zásoby rakytníkové šťávy, sirupů nebo oleje. Pokud vám rakytníkový keř zrovna na zahradě neroste a/nebo nemáte doma lis na ovoce, nevěšte hlavu a vyzkoušejte bio rakytníkovou šťávu od Weledy nebo Rakytníkový olej Sanatur, který můžete použít i na obličej. Pokud potřebujete doplnit hladinu vitaminu C opravdu akutně, vyzkoušejte Vitaflorin od firmy Energy.

Dalším ovocem, bohatým na vitamin C, jsou šípky. Šípkový vitamin C můžete přes zimu uchovávat taktéž v podobě sirupů i olejů, zkuste jej však i v jeho netradiční podobě ve žvýkačkách, například těch ze sibiřské žvýkací borovice s šípkovým extraktem, anebo tradičně - sušený v čaji. Pokud chcete zvýšit příjem vitaminu C kvůli nachlazení, je čaj obzvláště dobrou volbou. Prohřeje vás a pomůže i s ucpaným nosem. Vyzkoušejte třeba ajurvédský Pukka čaj Elderberry Echinacea, který kromě šípků obsahuje i další plody nadupané vitaminem C.

Goji neboli kustovnice čínská patří mezi nejoblíbenější takzvané superpotraviny. Není se čemu divit, kromě vysokého obsahu vitaminu C je bohatá i na ostatní vitaminy a minerály. Toto drobné bobulovité ovoce je údajně tajemstvím dlouhověkosti Tibeťanů a Číňanů. Výborným zdrojem vitaminu C je také staré dobré kysané zelí. Proto jej také měli námořníci na dlouhých plavbách uskladněné do zásoby v kádích.