zdroj: shutterstock.com
Nevím, jak to máte vy, ale mě osobně přijde, že těch úklidových prostředků je až přehnaně příliš. Navíc, když prozkoumáte jejich složení, nezní moc vábně. Proč si ze svého domova dělat chemické útočiště, když víme, že přemíra chemie v domácnosti našemu zdraví rozhodně neprospívá? Snad proto, že chceme mít domácnost tak čistou, jak vidíme v reklamách? Ale jděte, čisté domácnosti lze docílit i pomocí obyčejné sody, octa, mýdla či soli. Nejenže jsou tyto čistící prostředky levné, ale jsou taky ekologicky nezávadné a pro naše životní prostředí zdravé.
Přejít na sekci článku:
Na co vše lze použít jedlou sodu?
zdroj: shutterstock.com
V tomto článku bude řeč o jedlé sodě. Jako zastánce zdravé stravy jsem možnost vnitřního užívání jedlé sody už dávno vypustil. Vlastně, moment, jednou asi už před rokem jsem se tak strašně přecpal, že jsem ji použil jako tišící prostředek na pálení žáhy. Ani jsem netušil, že se na to soda běžně používá, dočetl jsem se to na internetu jako radu, tak jsem to použil. Nepomohlo mi to, ale to nevadí, protože od té doby mám na pálení žáhy lepší vychytávku - jíst pro žaludek nedráždivá jídla v přiměřeném množství pro organismus (to vše je samozřejmě individuální záležitostí). Ale v tomto článku nebudeme tišit bolesti vnitřní, nýbrž bolesti vnější, jinými slovy ten nepořádek, který nás trápí okolo nás.
Kde lze všude použít jedlou sodu? Musím vám říct, že já jako muž se tyto rady dozvídám především z internetu, kde je píšou především maminky, které již ve své domácnosti nechtějí používat chemii. Při jedné diskusi v práci jsme se bavili o praní a o tom, že se mi na prací docela dobře osvědčily mýdlové ořechy, přesněji extrakt z mýdlových ořechů v podobě pracího gelu od Yellow and Blue. Vychvaloval jsem si také, že jedna prací dávka stojí velice málo peněz. Poníženě jsem se pak díval k zemi, když jsem zjistil, že prát lze ještě levněji pomocí sody a jádrového mýdla. Mé kolegyně si pro účely praní vyrábí prací mýdlový sliz (směs sody a jádrového mýdla - o způsobu výroby snad zase někdy příště), já jsem se však naučil smíchat nastrouhané mýdlo se sodou do prací krabičky, směs se pak dotvoří už přímo v pračce. A funguje to!
Zjistil jsem tedy, že jedlá soda se používá všude, kde chcete něco odmastit, má totiž výborné odmašťovací schopnosti. Třeba taková trouba, ta bývá někdy mastná docela pořádně, že? (I když já vám to v rámci své zdravé výživy příliš nepotvrdím.) Věděli jste, že ta chemie do trouby, obsahuje tolik škodlivých složek, že z ní můžete zaznamenat i mdloby, bolesti či točení hlavy? A pokud pak troubu třikrát neumyjete čistou vodou, dostane se tato chemická směs vlivem odpařování přímo do vašeho jídla. Dobrou chuť! Anebo raději ne, raději používejte jedlou sodu.