Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Šungit: přírodní filtr vody

4,8 5
6

Přejít na sekci článku:

Šungit jako dělaný do horkého počasí

Šungit jako dělaný do horkého počasízdroj: shutterstock.com

Šungit, respektive léčivá voda z něj, se v Rusku používá už od pradávna, ve starých knihách jej ale nalezneme spíš pod jménem břidličný kámen. Petr Veliký, který trpěl ledvinovými kameny a problémy se zažíváním, šungitovou vodu pravidelně popíjel a travicích problémů se zbavil. Díky tomuto zázraku vydal nařízení, aby šungitový kámen u sebe nosil každý voják. To se později ukázalo jako velice moudré rozhodnutí, neboť šungit Rusku do jisté míry vyhrál Severní válku se Švédskem. Vojáci na obou stranách totiž trpěli nedostatkem vody a voda, která byla k dispozici, nebyla kvalitní. Švédové tak trpěli střevními problémy a jejich bojeschopnost rychle klesala, zatímco Rusové pili pouze vodu přefiltrovanou přes šungit a jejich zažívání bylo v pořádku.

Takže pokud i vy chcete mít v letním horku zdravotně nezávadnou vodu kdykoliv po ruce, nechte chladnou kohoutkovou vodu přefiltrovat pár hodin přes šungitové kameny a máte vyhráno. Pár kamínků si s sebou můžete vzít i na dovolenou a nemusíte se bát zažívacích potíží. Bohužel to ale neznamená, že byste se šungitem mohli v klidu popíjet kohoutkovou vodu v Egyptě nebo někde v jihovýchodní Asii. Takovýto scénář raději nezkoušejte, nemusel by dopadnout zrovna nejlépe :)

Šungitovou vodu si připravíte velice snadno. Na tři litry čisté vody potřebujeme zhruba 350 gramů šungitové drti. Použít můžeme i větší kámen podobné hmotnosti, avšak filtrace s kamenem trvá déle. Šungit vložíme na dno skleněného džbánu, zalijeme chladnou kohoutkovou vodou a necháme při pokojové teplotě odstát 12- 15 hodin. Poté vodu slijeme a můžeme ji běžně používat, tedy dát vychladit do lednice, přelít do plastové láhve, uvařit z ní čaj,... Takto upravenou vodu se doporučuje spotřebovat do tří dnů, poté začne klesat její zdravotní nezávadnost i obsah stopových prvků, které nabyla.