Esenciální olej Levandule (Lavandula angustifolia)

5,0 5
7

Levandulezdroj: shutterstock.com

Levandule je jedna z nejoblíbenějších rostlin, jak pro svůj vzhled, tak pro svoji vůni. Už pouhý pohled na levandulový lán má na psychiku pozitivní účinek. Kosmetika s levandulovým olejem je oblíbená pro svoji vůni i účinky. Její název je odvozen z latinského slova lavare - mýt se, protože už staří Řekové a Římané oceňovali její blahodárný vliv na pokožku.

Patří do čeledi hluchavkovitých a jejím původním domovem je středomoří a severní Afrika. Pro svoji značnou oblíbenost se její pěstování rozšířilo prakticky po celém světě a dnes jsou největšími producenty levandule Francie, Španělsko, Bulharsko, Čína, Rusko, Chorvatsko nebo Austrálie. Většina produkce se zpracovává na esenciální olej, nicméně najdeme spoustu dalších výrobků z levandule, včetně výrobků potravinářských.

Přejít na sekci článku:

Lavande nebo lavandin?

V zemi, která se nám ve spojení s levandulí vybaví asi nejčastěji - Francii - můžeme narazit na dva druhy levandule a je dobré mezi nimi rozlišovat. Jeden nese označení Lavande (pokud se uvádí latinský název, tak Lavandula angustifolia), druhý Lavandin (latinským názvem Lavandula angustifolia X Lavandula latifolia). První rozdíl je zřejmý na první pohled a tím je cena, lavandin je výrazně levnější. To je důvod, proč je často právě tato varianta součástí běžných kosmetických přípravků nebo osvěžovačů.

Levandulezdroj: shutterstock.com

Druhý rozdíl je ve vůni - pravá levandule (lavande) je jemnější, sladší, zaoblená, kdežto lavandin je ostřejší s kafrovitými tóny. Protože se v turistických oblastech využívá častěji právě levnější varianta, má hodně lidí spojenou levanduli právě s tím, jak voní lavandin. Levandule je přirozeně rostoucí bylina, kdežto lavandin je hybridní kultivar. Z botanického hlediska to znamená, že zatímco levandule se množí jak semeny, tak oddénky, lavandin je "sterilní" a množí se pouze vegetativně. Vlastně se tedy jedná o stále stejnou rostlinu, proto jsou pole s lavandinem krásně pravidelná a stejnoměrná, kdežto levandule vytváří nepravidelné keříky, který je každý jiný.

Oblíbenost mezi pěstiteli je daná tím, že lavandin roste ve všech podmínkách a dává větší výnosy ( až 100 kg oleje na hektar), levandule pravá pak roste pouze v nadmořských výškách nad 350 m a její výnosy jsou daleko menší (15 kg oleje na hektar). Nicméně i účinky esenciálního oleje se liší, pokud očekáváme nějaký aromaterapeutický efekt, musíme sáhnout po levanduli, pokud nám stačí “jen” vůně, můžeme použít lavandin, který ovšem není příliš vhodné používat neředěný přímo na pokožku.