zdroj: shutterstock.com
Rozmarýnový olej zná asi každý, ale spíš jako gastronomickou záležitost. Vezměte jakoukoliv zeleninu, maso nebo sýr a pouhým přidáním rozmarýnových lístků dostanete delikatesu, která vás přenese zpět na prázdninový pobyt někde u Středozemního moře. Není to náhodou, neboť k moři odkazuje i název - latinský název ros marinus znamená mořská růže. Nikdo už asi nezjistí, jestli prvním důvodem k použití rozmarýnu byla jeho skvělá chuť nebo jeho schopnost uchovat uvařené jídlo déle poživatelné díky svým antibakteriálním a antifungicidním schopnostem.
Nicméně přestože je jako přísada do jídla naprosto jedinečný, vykazuje podobné vlastnosti i při vnějším užití nebo v aromaterapii. Je dokonce zmiňován ve starém lékařském díle Hildegardy z Bingenu (1098 - 1179) a Paracelsus si ho velmi oblíbil pro jeho schopnost posilovat celé tělo prostřednictvím příznivého vlivu na játra, mozek a srdce.
Přejít na sekci článku:
Rozmarýn v kuchyni
zdroj: shutterstock.com
Tentokrát snad ani není potřeba mluvit o oleji, jelikož rozmarýn jako koření nám poskytne skoro stejné účinky. Je možné ho přidat k masu, do salátu, do polévek… Kromě sladkých jídel snad nemáme žádná omezení. Nicméně pokud ho přidáme k masu, tak nevylepšíme pouze chuť, ale výrazně ulehčíme našemu tělu trávení masa a to zejména jedná-li se o hovězí, vepřové nebo jehněčí. Podpoří totiž tvorbu žaludečních šťáv a činnost žlučníku a stimuluje žaludeční činnost.
Pokud se masu vyhýbáte, i tak má pro vás rozmarýn mnohé využití. Rozmarýnový olej pomáhá detoxikovat játra, takže kombinace vhodné zeleniny a rozmarýnových lístků je vynikající cesta k očistě organismu od toxinů, kterou rozhodně nepohrdne ani člověk, který jinak tyhle věci příliš neřeší. Navíc podporuje vstřebávání živin z potravin, takže z už tak zdravého jídla dostanete skutečně maximum.
Dalším velmi užitečným aspektem je jeho schopnost chránit uvařené jídlo déle nezkažené, což oceníme zejména v létě, kdy se nám za normálních okolností může zapomenutý kastrol na stole ošklivě vymstít. Proto je velmi vhodné přidávat ho do grilovacích marinád a salátových zálivek. Navíc se mu v našich podmínkách skvěle daří, takže čerstvý rozmarýn si můžeme dopřát prakticky po celý rok, ať už ze zahrádky nebo z květináče za oknem.