Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Bezlepkové muffiny s čokoládou

Bezlepkové muffiny s čokoládou Upečte si bezlepkové muffiny.
Hana Bartušková
4,0 5
5

Bezlepkové muffiny s čokoládou zdroj: biooo.cz

Bezlepek vládne dnešním světem. Lepek totiž zatěžuje trávicí systém, je špatně stravitelný a může způsobovat třeba i problémy s pletí. Bezlepková dieta je prostě in. Je to taková nová černá lifestylové kuchařky. Což může budit dojem, že to je zdravé, a co je zdravé, to je přece i nedobré... Ale tyhle muffiny vám ukážou opak. Chutnají sice jinak než ty tradiční s bílou moukou, ale to neznamená, že by nebyly dobré.

Takže trošku bezlepkové mouky, trošku tuku, trošku mléka a hlavně velkou dávku vlastních chutí. Já jsem muffiny udělala s čokoládovými vločkami, protože jsme je měli doma. A taky s rozinkami, protože rozinky jsou prostě skvělé ve všem. Muffiny nejsou tak nadýchané, jako ty z bílé mouky, ale i tak při pečení lehce naskočí. A hlavně jsou opravdu hutné a výživné a uvidíte, že ke snídani jsou nejen zdravé, ale i moc dobré.

Jak na to?

Jak na to? zdroj: biooo.cz

  • 4 lžíce kokosového oleje (100 g)
  • 2 lžíce arašídového másla (není nutné)
  • 1 hrnek mléka (200 ml)
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 1 ½ hrnku rýžové mouky (240 g)
  • ½ hrnku amarantové mouky (80 g)
  • ½ hrnku hnědého cukru (60 g)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • rozinky
  • čokoládové vločky

 

Kokosový olej dejte rozpustit do vodní lázně, přidejte arašídové máslo, jogurt a hrnek mléka. Arašídové máslo nemusíte dávat, chuťově není v muffinech skoro poznat, ale zlepšuje konzistenci hotových muffinů. Nebo ho naopak přidejte víc, když máte arašídové máslo rádi. Vzhledem k tomu, že kokosového oleje je v receptu opravdu málo, je vhodné použít plnotučné mléko a co nejtučnější jogurt, aby byly muffiny po upečení vláčné a jemné. Směs nechte trošku vychladnout a přidejte do ní obě vajíčka.

Jak na to?

V misce si smíchejte obě bezlepkové mouky, prášek do pečiva a cukr. Bezlepkové mouky můžete kombinovat libovolně, protože mám nejraději tu rýžovou, tak jsem použila hlavně tu a amarantové přidala jen malinko. Moučnou směs poté po částech vmíchejte do tekuté složky. Pokud vám těsto přijde příliš řídké, přidejte trošku mouky. Pokud ho máte husté, můžete zase přidat trošku mléka nebo jogurtu.

Muffinové těsto si pak ochuťte čímkoliv, co máte zrovna po ruce. Kousky čokolády, rozinky, sušené ovoce, oříšky, semínka... je toho tolik, co můžete zkombinovat. Dejte do košíčků, množství v receptu vydá zhruba na 15 kousků, a pečte na 180 °C zhruba 20 – 30 minut. Po upečení by měly být muffiny na povrchu nazlátlé a po rozlomení uvnitř lehce nadýchané a jemné. Tak dobrou chuť!

Související produkt
Hořká čokoláda 88 % kakaa 30 g
Dolfin / 53 Kč
Hořká čokoláda s minimálně 88 % afrického kakaa má jemnou kakaovou chuť. Malá tabulka je navíc jako stvořená pro odpolední malé mlsání.
Detail produktu