Goji aneb kustovnice čínská: bohatá bobule

4,3 5
6

Shutterstockzdroj: shutterstock.com

Popularita goji, neboli kustovnice čínské, u nás v posledních letech nezadržitelně stoupá. Důvod je jednoduchý. Malé červené bobule nápadně připomínající šípek jsou totiž plné vitaminů, minerálů a dalších cenných prvků. A co víc, tyto bobule jsou nejenom zdravé, ale také chutné, dají se zobat jen tak, zamíchat do jogurtu nebo kaše či přidat do ovocného čaje. Díky osvěžující ovocné chuti podobné brusinkám si červené bobulky zajisté oblíbí i děti.

Pro své blahodárné účinky se goji pěstuje v Číně již po staletí, avšak tomuto keři se báječně daří i v našem podnebném pásmu. Plody dozrávají zhruba koncem září, kdy se také sklízí a ihned zpracovávají. Goji má využití nejenom jako zdravá potravina případně jako potravinový doplněk, ale také jako silný antioxidant, který se přidává do pečující kosmetiky pro zralou pokožku.

 

Přejít na sekci článku:

Goji v tradiční čínské medicíně

Skvělé účinky goji na celý organismus i pokožku nejsou žádná novinka, využívala jich již tradiční čínská medicína. Dnes se z celého keře využívají pouze plody, zatímco dříve byla využita celá rostlina včetně kořenů, listů i větví. Goji je plné cenných živin, obsahuje množství aminokyselin, stopových prvků, jako je vápník, hořčík, železo či selen, dále také karotenoidy, vitamin A, C, E a vitaminy řady B. Podle tradiční čínské medicíny podporuje goji dlouhověkost, napomáhá fyzické i mentální vitalitě a dodává tělu svěžest a zdravý elán.

Goji v TČMzdroj: shutterstock.com

Ano, na té dlouhověkosti opravdu něco bude. Obsažené vitaminy C a E, silné antioxidanty, pohlcují volné radikály a chrání tak buňky před stárnutím. Navíc, látky obsažené v bobulích zvyšují prostupnost cév, posilují jejich pružnost a pevnost, napomáhají celkovému zdraví kardiovaskulárního systému. Zaznamenán byl také pozitivní vliv na zvýšenou hladinu krevního cukru i vysokého krevního tlaku. Když se to vezme kolem a kolem, té dlouhověkosti by se dalo opravdu věřit.

V Číně dokonce koluje legenda o muži jménem Li Qing Yuen, který se díky každodenní konzumaci goji dožil 252 let. Buďme ale realisté, ač je goji opravdu zdravé, k tak vysokému věku nikomu nepomůže. Na druhou stranu, zdravé srdce a vitální mysl, to je základ pro dlouhý a spokojený život. Pokud se netoužíte dožít dvouset let, goji jen posílí váš organismus a ochrání před nemocemi nejen během sychravého podzimu. Obsažené stopové prvky bystří mysl, pomáhají lepší koncentraci a posilují mentální vitalitu. Navíc, v kombinaci s antioxidanty chrání tělo před stresem, vytrvalými bolestmi hlavy, migrénami a nepříznivým vlivem civilizačních chorob.