Goji aneb kustovnice čínská: bohatá bobule

4,5 5
8

Přejít na sekci článku:

Goji nejen do jogurtu

Gojizdroj: shutterstock.com

Goji má příjemnou nakyslou chuť, která ze všeho nejvíce připomíná sušené brusinky či višně. Plody jsou bezesporu chutným zobáním jen tak, ale ještě lepší jsou v kombinaci s bílým jogurtem, ovesnou kaší či dalšími semínky, jako jsou například lněná, slunečnicová nebo sezamová. Goji je sice mimořádně dobré a zdravé, ale jak se říká, nic se nemá přehánět, což platí i v tomto případě. Během dne není vhodné zkonzumovat více než 10 g sušených plodů, jinak by vám mohlo být zle od žaludku a pálila by vás žáha.

Goji není výlučně jenom k zobání, lze z něj uvařit také výtečný čaj. Stačí vrchovatou čajovou lžičku plodů zalít půl litrem horké vody a nechat louhovat 15 minut. Čaj poté můžete přecedit, nebo jej vypít i s plody, osladit medem a pít teplý či naopak ledově vychlazený. Záleží jen na vaší chuti a fantazii. Půllitrem čaje denně dodáte organismu potřebné živiny a zároveň se příjemně osvěžíte. Pokud na vás "něco leze", připravte si vitaminovou bombu z 2 polévkových lžic goji, lžíce rakytníku a lžíce sušených šípků. Směs ovoce zalijte půllitrem horké vody, vyluhujte a teplý čaj popíjejte po celý den. Uvidíte, jak se vám uleví.

Z plodů můžeme vyrobit také osvěžující ovocné smoothie jako dělané do horkých letních dní. Opět, fantazii se meze nekladou, záleží, jaké ovoce máte po ruce. Aby byl nápoj nejen chutný, ale také co nejvíce prospěšný pro organismus, sáhněte nejlépe po sezónním ovoci pěstovaným ve vašem okolí. Teď v létě můžeme goji kombinovat s jahodami, malinami a kyselými letními jablky. V zimě je výtečná směs s rakytníkem, pomerančem a jablky. Ovoce stačí vložit do mixéru, přilít malé množství vody a chutné osvěžení je na světě!