Šafrán

5,0 5
2

Šafránzdroj: pixabay.com

Znáte rčení „šetřit s tím jako s šafránem“ nebo „je toho málo jako šafránu“? Potom určitě víte, co je pro toto koření tak specifické – je ho opravdu málo, je vzácné, špatně dostupné a logicky také patří mezi ty nejdražší. Šafrán je koření, které se vyrábí z usušených a rozemletých blizen krokusů. Jejich sběr vyžaduje ruční, náročnou, mravenčí práci, protože na výrobu 10 dkg suchého koření je třeba nasbírat až 100 000 blizen. To hodně vysvětluje vzácnost i vysokou cenu tohoto koření. Říkáte si, že krokus znáte, roste přece i v městských parcích nebo vám na jaře vykvétá někde poblíž domu? To však bude s nejvyšší pravděpodobností krokus jarní, botanicky sice příbuzný pravému šafránu, ale bohužel nemá žádné léčivé účinky. Pravý šafrán je navíc chráněný a pro účely sběru se pěstuje uměle v takzvaných šafránících.

Kromě toho, že si můžete splést šafrán ještě ve stádiu rostliny, můžete se nechat oklamat prodejci při koupi už samotného koření. Vzhledem ke vzácnosti a vysoké ceně se samozřejmě najde hodně podvodníků, co se snaží vydělat na padělcích. Pravý šafrán poznáte tak, že má velmi intenzivní vůni a sytě oranžovou barvu. Když se však šafrán navlhčí a potom rozetře na bílé látce, zanechá žlutou skvrnu, zatímco nepravý šafrán zanechává skvrnu červenou nebo oranžovou. I samotný název pravého šafránu odkazuje na jeho účinek coby žluté barvivo - Za'fran, pochází z arabštiny a v doslovném překladu znamená „být žlutý“.

Šafrán pro zdraví

Šafrán známe především jako velmi vzácné a drahé koření. Málokdo už ale ví, že kromě využití v kuchyni pro svou jedinečnou chuť má i léčivé účinky. Šafrán se jako léčivý prostředek používal už od pradávna. Záznamy o jeho užívání se dochovaly až z období starého Egypta. V té době se užíval zejména pro dodání síly a energie bojovníkům. Těm v těle rozproudil krev, a tím je posílil a dodal jim i potřebnou odvahu. Ve své praxi na šafrán spoléhali i léčitelé z tradiční čínské medicíny či ájurvédy.

Díky svým prokrvujícím účinkům je mimořádně vhodný k posílení oběhové soustavy a jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám. Pomáhá také při poruchách erekce právě z důvodu nedostatečného prokrvování penisu. Působí však celkově jako afrodiziakum na muže i ženy. Ve starověku si jej dokonce faraóni sypali na svatební lože. Šafrán má však povzbuzující účinky nejen v sexuální oblasti. Obsažené žluté barvivo je totiž silný antioxidant, který stimuluje mozek k vyšší produkci serotoninu. Šafrán vám tak nejen zařídí lepší náladu a více energie, ale také může pomoct od lehčích forem depresí.

Šafrán v kuchyni

Největší tradici používání má v dnešní době šafrán samozřejmě v kuchyni jako koření. Jako koření má silné aroma a pronikavou nahořklou chuť s medovými podtóny. Výborně si rozumí s pokrmy z rýže, omáček, polévek, ale přidává se i do sladkostí. V Egyptě se dříve šafránem dochucovalo i pivo. Dnes tuto specialitu můžete ochutnat například v Anglii. Ze šafránu lze vařit i čaj, který celkově posiluje organismus. Kvůli jeho ceně jej však užívají hlavně lidé, kteří si procházejí opravdu těžkým onemocněním a potřebují posílit organismus za každou cenu. Na množství užívaného šafránu si však dávejte dobrý pozor. Při větší dávce, vyšší než 15 g, je totiž jedovatý. Při jeho ceně je však velmi nepravděpodobné, že by se s ním někdo předávkoval.

Šafrán

Šafrán pro krásnou pleť

Kromě léčitelství se šafrán používal i jako líčidlo. Ve starověku se s ním pomalovávali účastníci magických obřadů, později se s ním barvily i vlasy a používal se dokonce i jako stíny na oční víčka. Přidával se i do luxusních parfémů. Zkrášlujících účinků šafránu na pleť si údajně byla vědoma i samotná Kleopatra, která si kromě proslavených mléčných koupelí dopřávala i koupele se šafránovými květy. Šafrán si však mohli dovolit opravdu jen ti nejbohatší. Proto byl a stále je symbolem přepychu a bohatství. I když jako líčidlo se šafrán v současnosti už nevyplatí kvůli vysoké ceně používat, stále ještě jej můžete najít jako ingredienci v některých kosmetických přípravcích.

Pro obsah silných antioxidantů jsou to především přípravky na stárnoucí pleť a na rozjasnění a revitalizaci. Šafrán působí jako přírodní zvlhčovač, zlepšuje hospodaření pokožky s vodou. Pokožku tonizuje, zlepšuje její přirozenou obrannou schopnost a posiluje její pevnost a pružnost. Zároveň má lehce bělicí účinky, srovnává barevné nerovnosti v obličeji a zmírňuje i pigmentové skvrny. Šafrán se také přidává pro svou specifickou, hořkosladkou vůni do luxusních parfémů.

V kosmetickém odvětví se však využívá nejen šafránový prášek, ale také olej ze šafránu. Nebo přesněji řečeno olejový macerát. Ten je vynikající nejen na vrásky a drobné nedokonalosti pleti. Má až tak silné regenerační účinky, že napomáhá i rychlejšímu hojení jizev a ran. Poradí si i s těžšími stupni akné. Působí také jako účinný prostředek proti vypadávání vlasů. Pokud jej smícháte spolu s dalšími rostlinnými oleji, získáte skvělou masážní směs, která se nejen postará o regeneraci pokožky celého těla, ale zároveň vás povzbudí a nabudí svými afrodiziakálními účinky.

Jak se vám článek líbil?