zdroj: shutterstock.com
Zázvor je koření oblíbené po celém světě, které se získává z oddenků zázvoru pravého (Zingiber Officinale). Díky své výrazné vůni i chuti má široké spektrum využití zejména v kuchyni, ale jeho účinky jsou vyhledávány také jako lék na celou řadu zdravotních obtíží. Není přesně známo, odkud zázvor pochází, ale jeho účinků využívali již staří Číňané a Indové před více než třemi tisíci lety. Toto zázračné koření se díky výpravám mořeplavců rozšířilo po celém světě a v období středověku byl zázvor jedním z nejpoužívanějších dochucovadel na území Evropy.
Typická intenzivní vůně zázvoru je zásluhou obsažených esenciálních olejů a jeho pikantní chuť je dílem látky zvané gingerol. Gingerol je svým chemickým složením velmi podobný kapsicinu, látce obsažené v chilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol mění na zingeron, jenž je hojně využívaný nejen v potravinářství, ale také například při výrobě parfémů. Zázvor je navíc bohatý na řadu vitaminů, např. vitamin A, B1, B2, C a E, i minerálních látek, jako jsou sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo.
Přejít na sekci článku:
Zázvor je přírodní všelék
zdroj: shutterstock.com
1Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Působí příznivě na pokožku a při vnitřním užití i na zažívací trakt.
2Podporuje chuť k jídlu. Zlepšuje a usnadňuje trávení, pomáhá proti žaludečním nevolnostem, potlačuje pálení žáhy a nadýmání.
3Pomáhá proti cestovní nevolnosti a zmírňuje její projevy. Mírní také nevolnost v těhotenství.
4Je prevencí proti chřipce a nachlazení. Mírní příznaky již probíhající chřipky nebo nachlazení, bojuje proti rýmě.
5Uklidňuje či zmírňuje bolesti hlavy a horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly.
6Příjemně voní a chutná a dokáže tak ozvláštnit řadu pokrmů i nápojů. Hodí do exotické asijské kuchyně a využijete jej i do českých receptů.
7Přirozeným způsobem prohřívá organismus a má relaxační účinky. Působí také afrodiziakálně.
8Stimuluje krevní oběh a pomáhá ke správnému prokrvení všech částí těla.
9Pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu a tedy i předcházet kardiovaskulárním chorobám.