Kurkuma, Bohyně transformace a nádhery

4,8 5
6

Kurkuma, Bohyně transformace a nádheryzdroj: wikipedia.org

Připadá vám toto přízvisko poněkud zvláštní? Aby ne, vždyť kurkuma je v indické ajurvédě považována za bylinu a koření s tak širokým spektrem působení, že jí dávají jména, jež se ze sanskrtu překládají jako Zlatá Bohyně, Vyvolená a již výše uvedená Bohyně transformace a nádhery. O tomto přírodním léku používaném pro zdraví a krásu se dokonce zmiňují indické Védy. Na základě historických pramenů je v Indii kurkuma užívána jako lék nejméně po dobu čtyř tisíc let. Tradiční čínská medicína se s tímto léčivým zázrakem kamarádí asi tak jeden tisíc let.

Možná budete vědět, že má kurkuma další přezdívku - říká se jí indický šafrán, žlutý zázvor či žlutý kořen. Toto koření se získává ze sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého pocházejícího z jihovýchodní Asie, Laosu a Thajska. Nejvíce se pěstuje v Číně, na Tchaj-wanu či Filipínách. Jedná se o vytrvalou bylinu s hlízovitým podzemním oddenkem, podlouhlými listy a žlutými květy na krátkých květních stvolech. Přízemní listy jsou kopinaté, celokrajné a mohou být dlouhé až 50 centimetrů. Klasovité květenství je složené ze světle žlutých květů a vyrůstá na asi 15 cm stvolu. Plodem jsou trojpouzdré mnohosemenné tobolky. Kurkuma patří do čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae).

Přejít na sekci článku:

Co se sbírá a co kurkuma obsahuje

Z kurkumy se běžně používá oddenek jasně žluté barvy, a to jak pro účely léčebné, kuchyňské, k barvení např. potravin a textilií, tak i pro účely kosmetické. Obsahuje nádherné žluté barvivo kurkumin, jež je dobře rozpustné v etanolu a v tucích a vonnou silici. Kurkumin jako aktivní složka má nahořklou, zemitou chuť. Kurkuma dále zahrnuje terpeny, ketony turmerton a arturmaron, zingiberin, hořčiny a další látky. Kurkumin ve svém žlutém barvivu obsahuje bioaktivní fenoly - flavonoidy, flavany a flavanoly, které působí antioxidačně. To znamená, že brání volným radikálům v poškozování buněk v našem organismu. Součástí silice v kurkumě je mj. i kafr. Oddenky kurkumovníku obsahují rovněž železo, mangan a vitaminy C a B6.

Co se sbírá a co kurkuma obsahujezdroj: shutterstock.com

Kurkuma má silné protizánětlivé účinky, je velmi kvalitním antioxidantem a v podstatě přírodním antibiotikem. Všeobecně se ví, že se přidává jako jedna z hlavních ingrediencí do směsi koření kari. Jako barvivo se používá, například do bezvaječných těstovin, rýže či polévek. Někdy bývají výtažky z kurkumy používány při léčbě rakoviny. Především je kurkuma ideálním léčivem u některých poruch jaterní činnosti, velmi výrazně působí samozřejmě i na žlučník (jako párový orgán jater) a žlučové cesty (při žlučníkových kamíncích). Zvyšuje tvorbu žluči, posiluje organismus, léčí záněty v oblasti trávicího traktu, ulevuje od plynatosti a eliminuje parazity. V oblasti zažívání ničí škodlivé bakterie, aniž by ublížila střevní mikroflóře. Pomáhá zbavovat tělo jedů, detoxikuje, podporuje trávení, stimuluje dýchání a krevní oběh.

Kurkuma také snižuje množství cholesterolu v krvi a hladinu tuku. Podporuje prokrvení, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, dá se užívat v podstatě jako mozkový doping, například pro lidi, kteří onemocněli Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou, pomáhá při epilepsii, chrání před zhoršováním paměti a srdečními záchvaty. Léčí bolesti v krku, ramenou a kloubech, dobře působí při poruchách menstruace. Kurkuma dokonce zabírá na bakterie E.Coli a salmonely, chrání před rakovinou žaludku, jícnu, močového měchýře, jater či střev. Celkově má kurkuma vynikající protinádorové vlastnosti - působí preventivně při rakovině prostaty nebo slinivky břišní. Kurkumin má dobrý vliv na průběh rakoviny kůže (i pro místní ošetření se používají masti obsahující právě kurkumin). Pomáhá také při kvasinkových onemocněních. Hojí poškozená játra a je výbornou prevencí před mozkovou mrtvicí. Působí výborně při ekzémech a problémech s kůží, podporuje tvorbu kolagenu, pomáhá při artróze či cukrovce.