Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Anti nemusí být špatně

Anti nemusí být špatně Antioxidanty posilují organismus a chrání ho proti stárnutí.
Hana Bartušková
5,0 5
3

Přejít na sekci článku:

K jídlu

K jídlu zdroj: shutterstock.com

Antioxidanty na sebe nemusíte jenom mazat, můžete je i jíst. Tak posilujete pleť zevnitř, ale nejen to. Zároveň posilujete celé tělo a organismus chráníte proti volným radikálům. Pravidelná konzumace antioxidantů dokáže částečně ochránit i proti civilizačním nemocem, jako je například rakovina.

Antioxidační schopnosti jsou často spojovány s exotickými plody a s tzv. superpotravinami. Ale nenechte se zmást, silné antioxidanty možná rostou na zahrádce i vám. Mezi výrazné antioxidanty patří například brokolice, mrkev nebo obyčejná jablka, dále pak i špenát a další listová zelenina. Silnými antioxidanty je také veškeré ovoce, které obsahuje velké množství vitaminu C, jako je citron. Antioxidační účinky má i rakytník a veškeré lesní bobule, jako jsou maliny, borůvky, brusinky nebo ostružiny.

Zatímco místní ovoce a zeleninu si můžeme utrhnout rovnou ze zahrádky, tak exotické ovoce je lépe konzumovat v sušené podobě jako doplněk stravy. Mezi pověstné antioxidanty patří například acerola, goji nebo acai berry. S těmito sušenými plody si můžete posypat svou každodenní ranní kaši nebo je přidejte do smoothie. Jsou plné vitaminu C i antioxidační síly. A určitě nezapomínejte pít dostatek antioxidačního zeleného a bílého čaje!