Přejít na sekci článku:
Strava podle Sisi
zdroj: biooo.cz - Mája Ráblová
Bylo již zmíněno, že Alžběta byla velmi náročná, co se týče stravování. Dnes by možná vyznávala raw stravování, protože jedla vždy co nejčerstvější potraviny, hlavně ovoce a zeleninu, silně si hlídala tučnost stravy a nejedla téměř žádný cukr. Pokud jedla živočišně, vybírala si vždy ty nejlepší kusy dobytka a drůbeže, protože věděla, že pokud má být masitá strava co k čemu a přinášet tělu užitek, musí pocházet ze zvířat, o které je dobře postaráno. Alžběta jedla ráda a hojně vejce.
Při svých sáhodlouhých procházkách se jako výborná znalkyně bylin často zastavila, aby si utrhla nějakou léčivku, kterou pak rozžvýkala. Častokrát trhala pro tyto účely šalvěj, pampelišky nebo divoké hořké byliny. Pokud to přehnala s jízdou na koni, nechávala si mazat záda měsíčkovou mastí. Imunitu si posilovala šťávami z jalovce a černého bezu.
Zkoušela všechny možné i nemožné diety. Pila celé týdny jen minerálku, šťávu z vylisovaného hovězího, telecího, slepičího, koroptvího nebo srnčího masa, směs z bílků a soli a pořád se zajímala o další zaručené recepty na hubnutí. Byla svojí váhou a vosím pasem naprosto posedlá.
Pokud se podíváme na její jídelníček, nejedla by vůbec špatně a dnešní dietologové by s ní souhlasili, pokud by se chovala rozumně, cvičila a zbytečně nehladověla. Vyváženost příjmu cukru, tuků a bílkovin je to nejlepší, co může člověk pro svoje zdraví udělat. Stejně tak může být pro mnohé inspirací to, jak se o sebe starala. Vy se o sebe můžete také hezky postarat. Tím, že nebudete hladovět, ale dáte si nějaké dobré jídlo a následně prohledáte svoji kosmetickou taštičku a podíváte se, jestli v ní máte něco, co by si na sebe klidně dala i rakouská císařovna!