Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Pšenice není jenom na výrobu chleba

Přejít na sekci článku:

Olej z pšeničných klíčků v kuchyni

Olej z pšeničných klíčků v kuchyni zdroj: shutterstock.com

Pšeničné klíčky mají výjimečnou výživovou hodnotu, obsahují proteiny, esenciální mastné kyseliny, vitaminy skupiny B a kyselinu listovou, vitamin E, enzymy a minerály a stopové prvky. Díky tomu je pšeničný olej velmi vhodný i jako doplněk stravy, dodává tělu vitaminy, minerály a další nezbytné látky, které podporují srdeční činnost, dýchací a trávicí funkce. Navíc pšeničné klíčky posilují imunitu, zvyšují fyzickou kondici a také zvyšují odolnost organismu proti únavě.

Pšeničný olej získaný z prvního lisování za studena představuje významný výživový doplněk stravy. Je zhruba z poloviny tvořen kyselinou linolovou. To je omega-6 nenasycená mastná kyselina, která je důležitá pro fungování tělesných funkcí, ale tělo si ji nedokáže vytvořit samo. Dále má olej vysoký obsah vitaminu E, K, F a vitaminů skupiny B, stejně tak jako provitaminu D. Pšeničný olej můžete v kuchyni využít pro dochucení salátů, kaší nebo dalších hotových pokrmů, není vhodný pro tepelnou úpravu. Je velmi dobře stravitelný i chutný.

Olej z pšeničných klíčků je vhodný i jako doplněk stravy pro řešení ženských problémů, pomáhá tlumit příznaky premenstruačního syndromu a také klimakteria. Pomáhá normalizovat činnost hormonálních a pohlavních žláz. Je vhodný jako podpora plodnosti, zvyšuje možnost početí a také předchází samovolným potratům, zvyšuje potenci a přispívá k tvorbě spermií. Podporuje spalování kalorií a pomáhá využívat tělesný tuk. Uklidňuje žaludek a pomáhá při problémech s trávicím systémem.