Přejít na sekci článku:
Olej z pšeničných klíčků v kuchyni
zdroj: shutterstock.com
Pšeničné klíčky mají výjimečnou výživovou hodnotu, obsahují proteiny, esenciální mastné kyseliny, vitaminy skupiny B a kyselinu listovou, vitamin E, enzymy a minerály a stopové prvky. Díky tomu je pšeničný olej velmi vhodný i jako doplněk stravy, dodává tělu vitaminy, minerály a další nezbytné látky, které podporují srdeční činnost, dýchací a trávicí funkce. Navíc pšeničné klíčky posilují imunitu, zvyšují fyzickou kondici a také zvyšují odolnost organismu proti únavě.
Pšeničný olej získaný z prvního lisování za studena představuje významný výživový doplněk stravy. Je zhruba z poloviny tvořen kyselinou linolovou. To je omega-6 nenasycená mastná kyselina, která je důležitá pro fungování tělesných funkcí, ale tělo si ji nedokáže vytvořit samo. Dále má olej vysoký obsah vitaminu E, K, F a vitaminů skupiny B, stejně tak jako provitaminu D. Pšeničný olej můžete v kuchyni využít pro dochucení salátů, kaší nebo dalších hotových pokrmů, není vhodný pro tepelnou úpravu. Je velmi dobře stravitelný i chutný.
Olej z pšeničných klíčků je vhodný i jako doplněk stravy pro řešení ženských problémů, pomáhá tlumit příznaky premenstruačního syndromu a také klimakteria. Pomáhá normalizovat činnost hormonálních a pohlavních žláz. Je vhodný jako podpora plodnosti, zvyšuje možnost početí a také předchází samovolným potratům, zvyšuje potenci a přispívá k tvorbě spermií. Podporuje spalování kalorií a pomáhá využívat tělesný tuk. Uklidňuje žaludek a pomáhá při problémech s trávicím systémem.