Éterický olej tonka

5,0 5
1

éterický olej tonkazdroj: wikipedia.org

Tonka není v našem prostředí moc známá a éterický olej z ní se na českém trhu vyskytuje pouze velmi málo. Jedná se o terapeuticky velmi zajímavý absolut, který se používá hlavně v kosmetickém průmyslu. Co se týče aromaterapie, má své místo v masážních směsích pro podporu psychiky a působí jako afrodiziakum.

Co je tonka

Tonka, nebo také Silovoň obecný, botanický název Dipteryx odorata, patří mezi luštěniny. Její jméno "tonquin" nebo "tonqua" pochází z jazyka Galibi, kterým se mluví ve francouzské Guyaně. Tonkové fazole pochází ze semen stromu, který je známý také jako Cumaru, její původní domovina se nachází v Jižní a Severní Africe. Pěstuje se v Brazílii, Guyaně a Venezuele. Dorůstá do výšky 20-25 m a kvete od května do června, má červené květy, ze kterých pak dozrávají žluté plody obsahující hnědá semena.

Ze stromu se získává vysoce ceněné a kvalitní dřevo, ale také plody, které mají dalekosáhlé využití v různých odvětvích od parfemářství až po tabákový průmysl. Fazole tonky obsahují až 46 % éterického oleje. K výrobě esence se používá alkoholová extrakce, a proto bývá k dispozici ve formě absolue. Absolut může být naředěný v alkoholu či jojobovém oleji. Není tedy 100% čistý. Aby se z tonky získal esenciální olej, prochází fazole zajímavým procesem. Jsou namočené den až dva v rumu, pak se usuší, aby se na nich vytvořily bílé krystalky kumarinu, který může za intenzivní aroma tonky.

Éterický olej tonka ve směsích

Tonka má teplou, velmi bohatou, karamelovou, pudrovou, vanilce podobnou vůni. Prakticky se dá její aroma popsat jako směs vanilky, mandlí a třešní. Barva éterického oleje se pohybuje od žluté po jantarovou. Protože se jedná o absolut a nelze zaručit 100% čistotu, nesmí se esence používat vnitřně. Všeobecně je tonka dobře snášená, nicméně je díky přítomnosti kumarinu mírně fototoxická a neměla by se používat na kůži, pokud ji chceme vystavovat přímému slunci. U citlivých jedinců je potřeba provést test snášenlivosti, vždy se musí míchat do nosného oleje a uchovávat mimo dosah dětí. Omezení se týká také těhotných a kojících žen, neměly by tonku používat bez konzultace s aromaterapeutem. Pozor by si měli dát také lidé nad 60 let a epileptici. Pokud chcete používat tonku, je nejlepší si ji přimíchat do DIY kosmetiky, kde splní jak krášlící, tak terapeutický účel.

Tonka se dobře mísí s citrusy, karafiátem, skořicí, citronelou, hřebíčkem, šalvějemi, helichrysem, jasmínem, levnadulí, lavandinem, styraxem, neroli, osmanthem, pačuli, růží, vanilkou, ylang-ylangem, vetiverem, santalem, tuberózou, gerániem, gardénií, heřmánkem římským, benzoinem.

Tonka v kosmetice

Tonka se v parfumerii a kosmetice používá velmi často jako fixátor, protože na sebe dobře váže základní vůně, obzvláště citrusy, další ovoce nebo květiny. Nahrazuje velmi často vanilku, protože je levnější. Tonka je jedním z nejlepších éterických olejů pro kosmetické použití, přidává se do pleťových vod nebo krémů, mýdel, ale také produktů pro provoněné domácnosti, např. svíček, protože působí jako přírodní insekticid a odhání můry a jiné nezvané hmyzí hosty. Bývá součástí vykuřovadel.

Tonka pro posílení psychiky

Tonka se používá v aromaterapii hlavně při pocitech strachu, neúplnosti, emoční stagnaci. Pomáhá nám udělat krok kupředu, začít nový životní cyklus, pochopit to, co je před námi. Ukazuje nám optimistický pohled na budoucnost a zlepšuje chápání životních procesů. Díky ní lépe nacházíme a identifikujeme sebe sama v tvořivém dění a přijímáme proměnu, kterou nám toto dění předává. Tonka je smyslná, působí jako afrodiziakum, v parfémech slouží k „přilákání opačného pohlaví“. Uvolňuje, harmonizuje. Zvyšuje mužské libido, vyrovnává hormonální hladinu u žen a reguluje příznaky PMS. Používá se hlavně pro léčebné masáže, do aromalampy vhodná není.

Tonka v léčitelství

V lidové medicíně je tonka do dnešního dne používaná tradičními americkými obyvateli jako antiseptikum, třeba při bolesti uší, na pohmožděniny, při revmatismu. Napomáhá vykašlávání, je výborná při astmatu, čistí dýchací cesty i dutiny. Odstraňuje a rozpouští hlen. Vyhání ven z těla infekci. Zlepšuje celkový stav imunity. Deriváty kumarinu, který se nachází v esenciálním oleji, se používají jako antikoagulanty. To jsou látky, které zabraňují srážení krve. Antikoagulanty se přirozeně vyskytují v pijavicích a jiných parazitech, kteří se využívají k čištění krevního oběhu. Alopatické léky na ředění krve, jsou známé obsahem výtažků z tonky. Kumarin napomáhá prevenci krevních sraženin, nicméně velké dávky této látky mohou být toxické, až smrtelné.

Jak se vám článek líbil?