zdroj: biooo.cz
Muffiny má každý rád. Je to totiž skvělá skladná svačinka na cesty. Muffin si vezmete všude, stačí jenom popadnout jeden dva tři košíčky a utíkat ven. Brownies jsou trošku náročnější, musí se nakrájet, drobí, v kabelce se vám rozpadnou a musí se dávat do krabičky. A co takto to spojit dohromady? A udělat si brownies do muffinového košíčku. Navíc trošku netradiční brownies s mlékem a vlastně třeným těstem. Geniální nápad, že mě to nenapadlo dřív.
- 100 g čokolády
- 100 g másla
- ½ hrnku třtinového cukru
- špetka soli
- 1 ½ hrnku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 velká vejce
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 lžička citronové šťávy
Smíchejte sypké ingredience: hladkou mouku, prášek do pečiva, špetku soli. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a nechte ji trošku zchladnout. Do čokolády přidejte cukr a máslo a elektrickým šlehačem našlehejte do pěny. Zašlehejte i dva žloutky. A pak postupně přidávejte po lžičkách sypkou moučnou směs a mléko. Pořádně zašlehejte, aby vzniklo hutné až lepivé těsto. Připravte si sníh z obou bílků, přidejte do něj lžičku citronové šťávy, aby lépe držel. Sníh pak vmíchejte do těsta. Naplňte muffinové košíčky, recept by měl stačit na 6 kousků velkých nebo 12 malých muffinů. Pečte na 180 °C asi půl hodinu u velkých muffinů, ty malé vyndejte dřív, po čtvrt hodině až dvaceti minutách.
Muffiny jsou po upečení tmavé a možná popraskané na povrchu. A po zakousnutí jsou vevnitř hebké, jemné, dokonale čokoládové na první ochutnání. Jsou celkem hutné, takže i jen jediný muffin vás pořádně zasytí. Chutnají jak pravá čokoláda, jen lépe. Krémově a s jemným čokoládovým srdcem. Chcete je ještě vyšperkovat? Dejte navrch máslovo-mascarponový krém. S kokosovým cukrem a dozdobte třeba hoblinkami čokolády.