zdroj: biooo.cz - Mája Ráblová
Existuje lepší načasování, kdy si vyrobit domácí osvěžující limonádu, než v létě? Určitě, ale čerstvé jahody, maliny, borůvky a nejsladší melouny v jinou roční dobu nejspíš neseženete.
Co budete potřebovat?
- Ovoce
- Bylinky
- Semínka (volitelné)
- Mixér, odšťavnovač nebo obyčejnou vidličku s trochou trpělivosti
- Éterické oleje, extrakty (volitelné)
- Uzavíratelná nádobka (stačí malá zavařovací sklenice nebo třeba plastová krabička)
Ingredience si můžete přizpůsobit svým chutím, ovocným zásobám a svým vlastním nápadům, samozřejmě. Zde je mých šest nejoblíbenějších tipů jak si zpříjemnit horký den nebo jak potěšit návštěvu:
Malinová limonáda
Do mixéru vsypeme tři hrsti malin (mohou být i mražené) a hrst čerstvé bazalky (opravdu čerstvé, sušená nám příliš službu neudělá). Uznávám, zní to zvláštně a nejspíš si říkáte, jestli jsem si náhodou nespletla bazalku s mátou, ale věřte mi, ta bazalka není perfektní jen na pizzu. Skvěle podtrhne chuť lesního ovoce i čokoládových dezertů.
Směs buď rozmixujeme v mixéru na hladkou hmotu s kousky bazalky a malinovými semínky (těm, kterým vadí semínka, doporučuji použít odšťavňovač) nebo bazalku nakrájíme na malé kousky o velikosti zápalkové hlavičky a maliny rozmačkáme vidličkou. Směs zakápneme limetkou (a když nemáme limetku, můžete použít citron, a když nemáte citron,...). Doslazení většinou není potřeba, ale skvěle poslouží kokosový cukr nebo datlový sirup. Na jednu sklenici použijte lžíci výsledné směsi a zalijte kohoutkovou nebo perlivou vodou a přidejte pár kostek ledu.
Osobní tip: Pokud se vám podaří ještě tentýž den malinovou směs nezužitkovat (mně se to ještě nepovedlo!) přesuňte směs v uzavíratelné nádobě do lednice, případně do mrazáku.
Okurková limonáda
Oloupeme okurku a ideálně proženeme odšťavňovačem. Pokud nemáte, nezoufejte. Stolní nebo ruční mixér také dobře poslouží. Na jednu salátovou okurku připadne přibližně šťáva z jedné limety a lžíce třtinového cukru a pár lístků čerstvé máty. Všechny ingredience rozmixujeme a z jedné lžíce směsi zalité vodou získáme sklenici osvěžující okurkové limonády.
Osobní tip: Skvěle v této limonádě působí celé lístky máty i kolečko limetky nebo citronu.
Melounová limonáda
Vodní meloun nakrájíme a společně s chia semínky a čerstvou mátou (nebo jednou kapkou kvalitního mátového éterického oleje na 2 litry limonády) rozmixujeme. Osobně doporučuji, pokud nemáte rádi pecky, vyndat je ještě před rozmixovaním, ovšem přijdete o velkou dávku bílkovin, vitaminů B a hořčík.
Kombinace melounu a máty je léty osvědčená, ale chia semínka nejen podpoří naše zdraví, ale také zhutní výslednou konzistenci limonády. Jelikož je vodní meloun opravdu vodní, je potřeba použít na jednu skleničku dvě až tři lžíce směsi.
Osobní tip: Vodní červený meloun je hodně vodový (přesněji obsahuje přes 90 % vody), proto se hůře mrazí a je lepší při přímé spotřebě.
Citrusová limonáda
Pomeranče, citrony, limetky, grep, mandarinky, pomelo... záleží co máte rádi. Ideálně ručně vymačkat šťávu, protože dužina má tendence po chvíli hořknout. Pro zesílení citrusové chuti doporučuji použít na 1 litr čisté vody, kterou budete zalévat ovocnou směs jednu kapku kvalitního bio éterického oleje pomeranč nebo mandarinka. Nejen, že ta chuť je vynikající, ale harmonizujete si i trávení. Podávejte s větvičkou čerstvého rozmarýnu!
Osobní tip: Pokud nepoužijete jen sladké pomeranče a mandarinky, určitě směs snese nějakou sladicí složku. V tomto případě doporučuji stévii.
Mojito limonáda
Máta, limetky, citrony a třtinový cukr. Taková věčná klasika, na které si pochutnáte i v její nealko verzi. Ovšem pokud limetky a citrony odšťavníte společně s pár listy baby špenátu, budete překvapeni, jak intenzivní barva i chuť dokáže být.
Osobní tip: Pro opravdový říz doporučuji přidat i odšťavněný čerstvý zázvor!
Levandulová limonáda
Čerstvá levandule se hůře shání a tak si vystačíte buď se sušenou, nebo s extraktem. Hrst levandulových sušených kvítků zalijte trochou vařicí vody a nechte vychladnout. Zatím si vymačkejte limetku nebo citron a smíchejte s datlovým sirupem.. Nakonec vše smíchejte dohromady a dvě lžičky levandulovo-citrusové směsi zalijte vychlazenou vodou s nadrceným ledem. V případě čerstvé levandule stačí květy rozmixovat s trochou vody.
Osobní tip: Pro ještě lepší výsledek doporučuji přidat i pár borůvek, které levandulovou chuť podpoří svou fialovomodrou barvou.
Nebojte se a experimentujte! Mixujte, odšťavňujte, kombinujte, pěstujte bylinky, zkoušejte klíčit semínka, přidejte jedlé květy, jako jsou fialky, sedmikrásky, pampelišky, jasmín nebo kopřivy. Použijte matcha práškový zelený čaj, mladý ječmen, maqui berry a vanilkové, skořicové nebo třeba zázvorové přírodní extrakty. Hezky to vypadá, skvěle to chutná a navíc je to zdravé!