Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Dýně všude kolem nás. Ale co s nimi?

zdroj: Shutterstock

Podzim už je opravdu tady. I když nás někdy ještě potěší vykukující sluníčko, teploty už jsou téměř permanentně nižší, stmívá se čím dál tím dřív a poslední listy už se na stromech drží jen silou vůle. Ale není vše tak ponuré. S podzimem jsou totiž spjaty i nejrůznější sezónní pochutiny, mezi které patří i nespočet různých receptů z dýní. Tak si z nich pojďme něco ukuchtit!

Dýňová polévka

Co budeme potřebovat:

  • 500 g dýně
  • 1 střední cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 bramboru
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 lžičku sójové omáčky
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Jak na to:

Co by to bylo za podzim bez dýňové polévky. Je to skvělá krémová pochutina, která zasytí, zahřeje a pohladí po žaludku i po duši. A navíc je tak jednoduchá! Dýni, mrkev a bramboru si tedy nejprve oloupejte a nakrájejte na kostky (pokud máte dýni hokkaido, loupat nemusíte, její slupka není tak tvrdá a po uvaření navíc ještě více změkne). Cibuli a česnek nadrobno nakrájejte a orestujte na olivovém oleji do zlatova. Přidejte nakrájenou dýni, mrkev a bramboru, za stálého míchání krátce orestujte a zalejte zeleninovým vývarem. No a dokud zelenina nezměkne, necháte vařit na plotně. Obvykle to trvá cca 30-40 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, lžičku sójové omáčky, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Podávat pak můžete s čím jen chcete. Určitě nešlápnete vedle s krutony, opraženými dýňovými semínky nebo zakysanou smetanou.

Dýňové těstoviny

Co budeme potřebovat:

  • 300 g dýně (hokkaido nebo máslové)
  • 300 g těstovin (vrtulky, špagety, …)
  • 1 střední cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Jak na to:

Každý asi zná klasické těstoviny s "červenou omáčkou" nebo třeba smetanové těstoviny. Ale světe div se, ono to jde i s dýní! Nejprve si tedy těstoviny uvařte podle návodu na obalu, sceďte a nechte stranou. Mezitím dýni oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli s česnekem do zlatova. Přidejte dýni a krátce restujte. Poté podlijte trochou vody a nechte dýni podusit, dokud nezměkne (asi 15 minut). Dýňovou směs rozmixujte na pyré a vraťte na pánev. Přidejte smetanu, sůl a pepř a krátce prohřejte. Nakonec vmíchejte uvařené těstoviny a promíchejte s omáčkou. Hotový pokrm posypte strouhaným parmazánem a můžete podávat!

A na závěr sladkou dýňovou tečku

Co budeme potřebovat:

  • 300 g dýňového pyré (upečená a rozmixovaná dýně)
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 120 ml mléka
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli

Jak na to:

Abychom při přípravě neztráceli čas, začneme pečící proces tím, že si předehřejeme troubu na 180 °C a vyložíme formu na muffiny papírovými košíčky. A ano, budeme dělat dýňové muffiny! V míse si proto smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, perníkové koření a sůl. V jiné míse si vyšlehejte vejce, mléko, olej a dýňové pyré. Postupně přidávejte suché ingredience k tekuté směsi a vše důkladně míchejte. Těsto rozdělte do připravené formy na muffiny a pečte cca 20–25 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a špejle zapíchnutá do středu není po vytáhnutí čistá. Po upečení nechte muffiny vychladnout a můžete servírovat!