zdroj: Shutterstock
Podzim už je opravdu tady. I když nás někdy ještě potěší vykukující sluníčko, teploty už jsou téměř permanentně nižší, stmívá se čím dál tím dřív a poslední listy už se na stromech drží jen silou vůle. Ale není vše tak ponuré. S podzimem jsou totiž spjaty i nejrůznější sezónní pochutiny, mezi které patří i nespočet různých receptů z dýní. Tak si z nich pojďme něco ukuchtit!
Dýňová polévka
Co budeme potřebovat:
- 500 g dýně
- 1 střední cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 bramboru
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- špetku muškátového oříšku
- 1 lžičku sójové omáčky
- sůl, pepř
- olivový olej
Jak na to:
Co by to bylo za podzim bez dýňové polévky. Je to skvělá krémová pochutina, která zasytí, zahřeje a pohladí po žaludku i po duši. A navíc je tak jednoduchá! Dýni, mrkev a bramboru si tedy nejprve oloupejte a nakrájejte na kostky (pokud máte dýni hokkaido, loupat nemusíte, její slupka není tak tvrdá a po uvaření navíc ještě více změkne). Cibuli a česnek nadrobno nakrájejte a orestujte na olivovém oleji do zlatova. Přidejte nakrájenou dýni, mrkev a bramboru, za stálého míchání krátce orestujte a zalejte zeleninovým vývarem. No a dokud zelenina nezměkne, necháte vařit na plotně. Obvykle to trvá cca 30-40 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, lžičku sójové omáčky, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Podávat pak můžete s čím jen chcete. Určitě nešlápnete vedle s krutony, opraženými dýňovými semínky nebo zakysanou smetanou.
Dýňové těstoviny
Co budeme potřebovat:
- 300 g dýně (hokkaido nebo máslové)
- 300 g těstovin (vrtulky, špagety, …)
- 1 střední cibuli
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g strouhaného parmazánu
- špetku muškátového oříšku
- sůl, pepř
- olivový olej
Jak na to:
Každý asi zná klasické těstoviny s "červenou omáčkou" nebo třeba smetanové těstoviny. Ale světe div se, ono to jde i s dýní! Nejprve si tedy těstoviny uvařte podle návodu na obalu, sceďte a nechte stranou. Mezitím dýni oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli s česnekem do zlatova. Přidejte dýni a krátce restujte. Poté podlijte trochou vody a nechte dýni podusit, dokud nezměkne (asi 15 minut). Dýňovou směs rozmixujte na pyré a vraťte na pánev. Přidejte smetanu, sůl a pepř a krátce prohřejte. Nakonec vmíchejte uvařené těstoviny a promíchejte s omáčkou. Hotový pokrm posypte strouhaným parmazánem a můžete podávat!
A na závěr sladkou dýňovou tečku
Co budeme potřebovat:
- 300 g dýňového pyré (upečená a rozmixovaná dýně)
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 80 ml rostlinného oleje
- 120 ml mléka
- 1 lžičku skořice
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
Jak na to:
Abychom při přípravě neztráceli čas, začneme pečící proces tím, že si předehřejeme troubu na 180 °C a vyložíme formu na muffiny papírovými košíčky. A ano, budeme dělat dýňové muffiny! V míse si proto smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, perníkové koření a sůl. V jiné míse si vyšlehejte vejce, mléko, olej a dýňové pyré. Postupně přidávejte suché ingredience k tekuté směsi a vše důkladně míchejte. Těsto rozdělte do připravené formy na muffiny a pečte cca 20–25 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a špejle zapíchnutá do středu není po vytáhnutí čistá. Po upečení nechte muffiny vychladnout a můžete servírovat!