zdroj: Pexels
A je to zase tady. Něco končí, aby něco dalšího mohlo začít. Každý asi vnímá konec roku jinak - někdo se na oslavy těší, někdo má postoj zcela neutrální a pro někoho to může být den, který by nejraději přeskočil. Ať už se ale nacházíte v jakékoli skupině, určitě není od věci, nějak si tento den zpříjemnit. No a čím jiným než dobrým jídlem! Pojďte se tedy spolu s námi podívat na pár opravdu jednoduchých a rychlých receptů, které navíc nemají astronomickou kalorickou hodnotu.
Kdybyste neměli po Štědrém dni dost ryb
Prvním receptem, který jsme si pro Vás připravili, jsou opravdu jednoduché jednohubky (případně chlebíčky, pokud byste chtěli větší formát). Jedná se o lososové jednohubky, které rozhodně neurazí a dle vlastních zkušeností spíše naopak nadchnou.
Co budeme potřebovat:
- uzeného lososa (plátky)
- veku nebo jakékoliv pečivo vlastního výběru
- krémový sýr (může být případně i máslo)
- čerstvý kopr
Postup už je pak velmi intuitivní. Stačí si pečivo nakrájet na požadovanou velikost a tvar (pokud budete mít po ruce třeba celozrnnou bagetu, je ideální nakrájet ji na kolečka, čímž Vám vzniknou ideálně velké kousky na jednohubky). Pečivo už jen potřeme krémovým sýrem a na vrch poklademe kousky uzeného lososa. Pro hezký vzhled i chuť přidáme na každý kousek trošku čerstvého kopru a máme hotovo!
Trocha exotiky aneb exkurz do Mexika
Jako další tip pro Vás máme velmi oblíbenou pochoutku pocházející z Mexika - guacamole. Kdo by to náhodou někdo neznal, jedná se o omáčku nebo spíše dip z avokáda a spousty dalších zdravých ingrediencí. Dip se pak podává s takzvanými nachos, tortillovými chipsy, nebo vlastně s čímkoliv, co má člověk rád. No a právě na takové silvestrovské zobání se určitě hodí něco takového mít.
Co budeme potřebovat:
- 2 avokáda
- 1 rajče
- 1 menší cibuli (může být i šalotka)
- 1/2 limetky nebo citronu
- sůl, pepř, případně chilli vločky na dochucení
- koriandr (kdo má rád)
- nachos
Jak selský rozum praví, všechny ingredience nakonec smícháme dohromady. Nejprve ale začneme tím, že si vezmeme 2 zralá avokáda, rozkrojíme je, zbavíme slupky a pořádně rozmačkáme vidličkou na jemnou kaši. Potom si najemno nakrájíme rajče, které ale zbavíme vodnaté dužiny, protože výsledný dip by pak byl příliš vodnatý. Stejně tak si najemno nakrájíme i cibulku a spolu s rajčetem ji přidáme k rozmačkané směsi. Potom už zbývá jen vymačkat šťávu z poloviny limetky (kdo chce může samozřejmě přidat víc), dochutíme solí a pepřem (případně dalším kořením či bylinkami) a máme hotovo! Podáváme s nachos. Co když ale nachos člověk nemá? Řešení je jednodušší než si myslíte. Pokud totiž doma máte klasické tortilly, stačí jen nakrájet na menší trojúhelníčky, potřít olivovým olejem a lehce osolit, dát na pár minut do trouby (cca na 200 °C, asi 5 minut) a máte domácí nachos na světě!
Aby na Vás nemohli upíři
Pomazánek je nepřeberné množství. Každá rodina má své vlastní recepty a stejně jako s bramborovým salátem, každý si do nich něco přidá a něco ubere. Ale jestli by se silvestrovské chlebíčky bez nějaké neobešli tak je to rozhodně česneková pomazánka. Ano, pokud jste jediní, kdo si na ní pochutnávají, tak z Vaší blízké přítomnosti nemusí mít všichni radost, ale za to je prostě výborná.
Co budeme potřebovat:
- 200g sýra (může být eidam, gouda)
- 5 stroužků česneku (případně víc/míň)
- Pepř a sůl
- 100g pomazánkového másla (nebo krémového sýra/tvarohu)
- veku, bagetu, ..
Nejprve začneme tím, že si najemno nastrouháme sýr (pokud máte struhadlo s několika hrubostmi strouhání, zvolte tu nejjemnější). Poté si oloupeme česnek a jemně nastrouháme případně rozetřeme, jak je kdo zvyklý. Dáme do misky a přidáme pomazánkové máslo/tvaroh, dochutíme solí a pepřem a můžeme natírat na chlebíčky!