Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Dýně dvakrát jinak

Dýně dvakrát jinak Využijme podzim k přípravě 2 jídel z dýní - uvařme si polévku, která zahřeje, a upečme si také výborný koláč.
Ivana Bednářová
5,0 5
3

Dýně dvakrát jinak zdroj: biooo.cz

Podzim hraje všemi barvami, ale v kuchyni většinou vládne oranžová. V sychravé dny, kdy je venku nevlídno, nás můžou zachránit leda dýně. Pojďme si z nich proto uvařit výbornou polévku, která nás zahřeje, a také upéct koláč, abychom měli k víkendové kávě.

Dýní existuje více druhů, nezáleží příliš na tom, jaký použijeme. Já jsem pracovala s se známým typem hokkaido, ale v nepříliš časté zelené variantě. Byla tužší než její oranžová sestra, a proto se hůře krájela. Dýni tak můžete nejdříve předpéct a poté zbavit slupky. Jestliže máte klasickou menší dýni hokkaido, tak pro účely polévky ji nemusíte loupat a můžete ji vařit se slupkou a pak rozmixovat.

Dýně dvakrát jinak

Dýňová polévka

Ingredience

  • kokosový olej
  • 1 cibule
  • 500 g dýně
  • 1 l vývaru
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • smetana ke šlehání
  • zakysaná smetana
  • dýňová semínka

Dýně dvakrát jinak

Postup

Dýni nejdříve zbavte slupky, pokud je tvrdá, a poté nakrájejte na kostičky. Na pánvi nechte na kokosovém oleji zpěnit cibulku a přidejte nakrájenou dýni. Lehce osmahněte. Přilijte 1l vroucího vývaru a nechte 20 minut povařit. Směs rozmixujte (doporučuji polévku postupně přelévat a mixovat ve vyšší a užší nádobě, pokud nechcete mít kuchyň vymalovanou na oranžovo). Přidejte smetanu ke šlehání, aby polévka nebyla tak hustá. Dochuťte podle potřeby solí, pepřem a kari kořením. Servírujeme se zakysanou smetanou a dýňovými semínky (nebo směsí semínek a ořechů).

Dýně dvakrát jinak

Dýňový koláč

Ingredience

  • kokosový olej
  • 500 g dýně
  • 3 jablka
  • 150 g másla
  • citron
  • 200 g hladké mouky
  • sůl
  • prášek do pečiva
  • skořice
  • mandle nebo vlašské ořechy

Dýně dvakrát jinak

Postup

Dýni a jablka zbavíme slupky a nakrájíme je na kostičky. Na pánvi, kde si rozehřejeme kokosový olej, jablka s dýní lehce osmahneme. Podlijeme horkou vodou a podusíme, dokud směs nemá konzistenci kaše. Poté přidáme podle chuti sůl a skořici. Těsto uhněteme z másla, mouky, soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic vody. Vložíme jej do vysypané koláčové formy a na něj rozprostřeme dýňovou kaši. Posypeme mandlemi nebo vlašskými ořechy a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut na 180°C.

Dýně dvakrát jinak

Dobrou chuť!