zdroj: biooo.cz
Podzim hraje všemi barvami, ale v kuchyni většinou vládne oranžová. V sychravé dny, kdy je venku nevlídno, nás můžou zachránit leda dýně. Pojďme si z nich proto uvařit výbornou polévku, která nás zahřeje, a také upéct koláč, abychom měli k víkendové kávě.
Dýní existuje více druhů, nezáleží příliš na tom, jaký použijeme. Já jsem pracovala s se známým typem hokkaido, ale v nepříliš časté zelené variantě. Byla tužší než její oranžová sestra, a proto se hůře krájela. Dýni tak můžete nejdříve předpéct a poté zbavit slupky. Jestliže máte klasickou menší dýni hokkaido, tak pro účely polévky ji nemusíte loupat a můžete ji vařit se slupkou a pak rozmixovat.
Dýňová polévka
Ingredience
- kokosový olej
- 1 cibule
- 500 g dýně
- 1 l vývaru
- sůl
- pepř
- kari
- smetana ke šlehání
- zakysaná smetana
- dýňová semínka
Postup
Dýni nejdříve zbavte slupky, pokud je tvrdá, a poté nakrájejte na kostičky. Na pánvi nechte na kokosovém oleji zpěnit cibulku a přidejte nakrájenou dýni. Lehce osmahněte. Přilijte 1l vroucího vývaru a nechte 20 minut povařit. Směs rozmixujte (doporučuji polévku postupně přelévat a mixovat ve vyšší a užší nádobě, pokud nechcete mít kuchyň vymalovanou na oranžovo). Přidejte smetanu ke šlehání, aby polévka nebyla tak hustá. Dochuťte podle potřeby solí, pepřem a kari kořením. Servírujeme se zakysanou smetanou a dýňovými semínky (nebo směsí semínek a ořechů).
Dýňový koláč
Ingredience
- kokosový olej
- 500 g dýně
- 3 jablka
- 150 g másla
- citron
- 200 g hladké mouky
- sůl
- prášek do pečiva
- skořice
- mandle nebo vlašské ořechy
Postup
Dýni a jablka zbavíme slupky a nakrájíme je na kostičky. Na pánvi, kde si rozehřejeme kokosový olej, jablka s dýní lehce osmahneme. Podlijeme horkou vodou a podusíme, dokud směs nemá konzistenci kaše. Poté přidáme podle chuti sůl a skořici. Těsto uhněteme z másla, mouky, soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic vody. Vložíme jej do vysypané koláčové formy a na něj rozprostřeme dýňovou kaši. Posypeme mandlemi nebo vlašskými ořechy a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut na 180°C.