Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Hrstková polévka s chilli a kari

Hrstková polévka s chilli a kari Uvařte si luštěninovou polévku s chilli, kokosovým olejem a kari.
Hana Bartušková
5,0 5
4

Hrstková polévka s chilli a kari zdroj: biooo.cz

Luštěniny jsou skvělé, plné bílkovin, vitaminů i minerálů, jsou syté, výživné, ale přitom zdravé. A luštěnin bychom rozhodně měli konzumovat více a zařazovat je do jídelníčku častěji. Skvěle chutnají celý rok, ale na podzim a v zimě bychom na ně neměli zapomínat o to víc. Luštěniny totiž dokáží oživit jídelníček, když se nedostává čerstvého ovoce a zeleniny. Navíc dodávají tělu vitaminy i minerály a jsou plné vlákniny, která je nutná pro správné fungování trávicího systému. Jak je ale připravit, aby to nebyla pořád jen čočka na kyselo a hrachová kaše? No přece s kapkou chilli.

  • 2 cibule
  • kokosový olej s chilli
  • dvě lžičky kari
  • 200 g luštěnin
  • 2 petržele
  • 4 mrkve
  • 4 brambory
  • 2 hrsti červené čočky
  • pepř
  • sůl

 

Hrstková polévka s chilli a kari

Stejně jako u obyčejné hrstkové polévky začněte tím, že namočíte luštěniny. Ideálně přes noc, minimálně na 4 hodiny. Luštěniny si můžete namíchat podle svého vkusu, trošku fazolí, k tomu hrstku hrachu, dvě hrstky čočky, tři hrstky malých fazolek. Záleží jen na vás. Případně snad v každých potravinách i ve zdravých výživách koupíte připravenou směs na luštěninovou hrstkovou polévku. Tu pak jen stačí vysypat, namočit a uvařit.

BIOOOtip: Chcete polévku ještě vylepšit? Zkuste kromě klasických českých luštěnin přidat i trošku cizokrajně neobvyklou cizrnu!

Na základ polévky si připravte dvě cibule, které osmahněte na lžičce kokosového oleje s chilli. Olej je chuťově docela výrazný, takže pro jemně štiplavou chuť bude stačit i jen jedna lžička. Případně dejte lžičky dvě, pokud to máte rádi na divoko. Cibulku osmahněte do zlatova, pak do základu přidejte dvě lžičky kari. Lehce osmahněte a promíchejte. Přidejte luštěniny a zhruba dva litry vody. Vařte asi tak půl hodiny, aby luštěniny změkly. Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory, mrkev i petržel. Vařte do měkka, zhruba tak dalších dvacet minut. Pak přidejte ještě dvě hrsti červené čočky pro zahuštění polévky a vařte asi pět minut. Osolte a opepřete.

Hrstková polévka s chilli a kari

Luštěninová polévka je opravdu hutná a sytá. Díky chilli a kari získají luštěniny zajímavou pikantní chuť a navíc polévka skvěle zahřeje. Ideální kombinace do stále chladnějších dní babího léta. Můžete ji servírovat jako první chod k obědu. Nebo si přidejte jednu naběračku do plného talíře a vystačíte si jenom s polévkou k večeři. S kouskem chleba. A pokud nejste vegetarián nebo vegan, tak můžete polévku ještě vylepšit několika kousky opečené slaniny. Tak dobrou chuť.