zdroj: istockphoto.com
Čočku jsem nenáviděla. Ano, původ je ve školní jídelně, čočce na kyselo s párkem a dalších vymoženostech české kuchyně, v kterých hraje nějakou roli čočka. Začala jsem ji milovat až s řeckou kuchyní. A nejsem sama. Pokus s řeckou čočkovou polévkou byl proveden na více lidech, kteří si k této luštěnině úspěšně pěstovali odpor, ale pouze do doby, než ochutnali “fakes soup”. Recept je úplně banální a zvládne ho uvést do praxe úplně každý. Pokud se vám nechce namáčet čočka předem, můžete použít červenou čočku, která se sice víc rozvaří, ale to neubere polévce nic na chuti.
Ingredience
- mrkev
- celer
- bobkový list
- cibule
- čočka
- vylisovaný česnek (cca 2-3 stroužky)
- rajský protlak (nebo organický rajčatový džus)
- sůl
- pepř
- olivový olej
- ocet balzamico
Postup
Čočku propláchneme (já vařím z červené, protože je pak polévka hutnější), do hrnce dáme vařit na kostičky nakrájený celer a mrkev, cibuli na proužky, vylisovaný česnek a bobkový list, takže se udělá vývar (někdo kořenovou zeleninu nedává, existuje více receptů) . Do něho pak dáme za nějakou chvíli čočku (pokud je červená) a přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku nebo rajčatový džus, ocet balzamico (já dávám jednu lžíci, nemám ji ráda moc kyselou) a olivový olej. Osolíme, opepříme, dovaříme a podáváme.
Polévka má jen jednu chybu. Nikdy jí není dost!