zdroj: shutterstock.com
Proskurník lékařský se v našich zahrádkách často objevuje jako okrasná rostlina, někdy se nesprávně označuje jako ibišek, protože má velmi podobné květy. Je ale škoda si s ním pouze zkrášlovat záhonky a nevyužít jeho pozitivního působení na náš organismus. K léčebným účinkům jej navíc lze použít úplně celý – od kořene až po květy. Nejsilněji však působí kořen. Proskurník je znám svými léčivými účinky již od raného středověku. Dokonce Karel I. Veliký nařídil jeho pěstování a proskurník jste v té době mohli najít snad v každé klášterní zahradě, odkud se pak proskurník rozšířil i do ostatních zahrad.
V průběhu staletí však bohužel jeho věhlas trochu opadnul a dnes se používá už v daleko menší míře. Určité místo si ale proskurník vydobyl v mnoha zemích. Ve Francii se jeho výhonky používají na jaře jako posilující prostředek. Na Středním východě se proskurník používá přímo jako hlavní součást chodu – přesněji jeho kořen. Ten se nejprve uvaří a pak spolu s cibulí smaží na másle a podává se se zeleninou. V Severní Americe byl dříve používán jako základ pro výrobu cukrovinek. Uhádnete kterých? Napoví vám anglické jméno proskurníku – marshmallow. Bohužel byl později v 19. století nahrazen syntetickými náhražkami.
Přejít na sekci článku:
Vnitřní účinky proskurníku
zdroj: shutterstock.com
Listy proskurníku jsou bohaté na flavonoidy, pektiny a sliz, který je tvořen polysacharidy a je jednou z nejúčinnějších látek, jež se v této rostlince nacházejí. Kořen proskurníku lékařského kromě blahodárného slizu obsahuje i flavonové glykosidy a fenolické kyseliny, které působí jako účinné antioxidanty. Slizovité látky v proskurníku mají změkčující a protizánětlivý účinek, čehož se využívá zejména při léčbě kašle a celkově při onemocněních horních cest dýchacích jako prostředek na podporu vykašlávání. Protizánětlivých účinků lze využít také při různých zánětlivých onemocněních nejen dýchacích cest, ale také při zánětlivých onemocněních vylučovací soustavy, jako jsou žaludeční nebo dvanácterníkové vředy a vřídky v ústní dutině.
Účinků proskurníku se s úspěchem využívá také při péči o zdraví těch nejmenších. Používá se při zánětech žaludku, překyselení, kolikách, či průjmech, ale i zánětech ledvin či močového měchýře. Slizovité látky z proskurníku chrání všechny sliznice před působením škodlivých látek. Toho se využívá i u velmi malých dětí při prořezávání mléčných zoubků. Gel s obsahem proskurníku citlivé dětské dásně uklidní, změkčí je a urychlí tak samotné prořezání zubu. Navíc díky protizánětlivým účinkům zabraňuje vzniku případného zánětu v právě prořezaných dásních.
Nejčastěji se vnitřně užívá proskurník ve formě čaje. Pokud si jej chcete nasbírat a nasušit, abyste si jeho účinků mohli užívat i v zimě, vypravte se na něj krátce před jeho kvetením – v červnu až červenci. Na sběr kořenu si pak počkejte až na říjen a listopad, nebo jej vyrazte vyrýt brzy na jaře v březnu a nejpozději do konce dubna. Výborný čaj proti nachlazení získáte, pokud smícháte usušené listy proskurníku s diviznou, jitrocelem, černým bezem či podbělem. Vlažný čaj pak můžete použít i jako kloktadlo.