Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Esenciální olej Cedr

Esenciální olej Cedr Cedrový olej je pro své vynikající účinky používán už od starověku.
Renata Ježková
4,4 5
8

Cedr zdroj: shutterstock.com

Vonný olej z cedrového dřeva byl dobře znám již ve starověku, používali ho staří Sumeřané, Tibeťané, Egypťané a je poměrně často zmiňován i v Bibli. Je to především díky jeho multifunkčnosti - cedrový esenciální olej využijete v péči o pleť, při domácí léčbě, k navození psychické pohody nebo v domácnosti a na zahradě. Staří Egypťané ho používali i při balzamování, ale o tom snad až někdy jindy.

Pod pojmem Cedrové dřevo se prodává olej ze tří různých stromů - Cedru atlantského (Cedrus atlantica), Jalovce virginského (Juniperus virginiana) a Jalovce tlustokorého (Juniperus mexicana). Olej je pokaždé získáván stejně, a sice parní destilací ze dřeva. Nicméně ty časem prověřené terapeutické účinky má hlavně první zmiňovaný - cedr atlantský.

Přejít na sekci článku:

Cedrový olej v kosmetice

Esenciální olej cedr zdroj: shutterstock.com

Přestože zemitá a dřevitá vůně cedru evokuje spíše použití pro muže, cedrový olej je široce využitelný v kosmetických přípravcích pro obě pohlaví. Je dostatečně jemný, aby mohl být používán neředěný a je použitelný i pro děti (nicméně je lépe respektovat obecná doporučení pro používání esenciálních olejů - pro miminka a batolata skutečně výjimečně jen oleje k tomu určené, pro větší děti do 6 let velmi obezřetně a vždy raději napřed zředěné). Lze ho použít na velké množství kožních problémů, jelikož je antiseptický a astringentní.

Velmi dobrých výsledků dosáhne cedrový olej při léčbě akné a seborrheické dermatitidy. Lze jej použít neředěný přímo na postižené místo nebo přimíchat do nejrůznějších kosmetických přípravků. Pár kapek pak promění vaši koupel v relaxační lázeň, která bude mít navíc i velmi příznivé účinky na pokožku. Pomůže i proti padání vlasů, kdy je možné ho přimíchat do šamponu, vlasové masky nebo tonika. Je ale nutné zajistit, aby se dostal vždy až na kůži.

Je také obzvlášť účiným lipolytikem a lymfotonikem, což znamená, že pomáhá štěpit v organismu tuky a podporuje proudění lymfy. Toto ho samozřejmě předurčuje jako skvělý prostředek k boji proti celulitidě a otokům. Můžeme si namíchat buď vlastní masážní olej (jako nosný olej pak použijeme takový, který nejlépe vyhovuje naší pokožce) nebo tělové máslo. Na masáž lymfatických uzlin můžeme použít i olej neředěný.

Související produkt
Cedr 10 ml
Nobilis Tilia / 156 Kč
Cedr pomáhá při zánětech a onemocněních močového, dýchacího a pohlavního ústrojí. Zmírňuje otoky končetin, ulevuje od bolavých nohou a eliminuje výskyt celulitidy.
Detail produktu