Éterický olej bazalka

5,0 5
1

Éterický olej bazalkazdroj: pixabay.com

Bazalka je oblíbená bylina, která má své pevné místo v italské kuchyni. Nejčastěji se z ní dělá pesto, přidává se do zapečených lilků nebo salátů, nedokážeme si bez ní představit pizzu margaritu. Řekové ji jako koření nepoužívají, ale dávají ji do kytic, protože má přinášet štěstí obdarovanému. Tato bylina nejen krásně voní, ale má i mnoho zdravotních benefitů. Léčí nevolnost, poruchy trávení i dýchací potíže. Obsahuje vitaminy C a A, hořčík, draslík, železo a vápník. Bazalka má lehce štiplavé, bylinné aroma, v aromaterapii se používá hlavně jako antibiotikum a nervové tonikum, ale své místo má i v přírodní kosmetice.

Přejít na sekci článku:

Co je to bazalka?

Co je to bazalka?zdroj: pexels.com

Bazalka dorůstá do výšky 1 metru. Je to jednoletá rostlina, která má více druhů, asi nejznámějším je druh Ocimum basilicum. Bazalka, která kvete bíle až růžově, byla původně pěstovaná ve Středomoří. Éterický olej z bazalky se získává parovodní destilací listů rostliny. V aromaterapii se používá kvůli schopnosti léčit nevolnosti, stimuluje kůru nadledvin, je vhodný pro diabetiky, poradí si s problémy trávicí i dýchací soustavy, používá se při dyspepsii, nevolnostech, křečích a nadýmání. Podporuje menstruaci. Působí jako repelent a uklidňuje hmyzí bodnutí. Pomáhá soustředění se a zvyšuje kapacitu paměti.

Bazalka v historii

Botanické jméno bazalky "Ocimum" je odvozeno z řeckého slova "okimon", což znamená zápach. Bazalka byla považována za olej králů (basileus znamená řecky král) a bazalkový olej býval po celá staletí používán k pomazávání vládců. Dioscorides a Galen nepovažovali bazalku za vhodnou k lidské spotřebě. V časech Tudorovců sloužila bazalka jako dárek na rozloučenou pro návštěvy. V Itálii ji u sebe nosily dívky, které chtěly přilákat ženicha. V Egyptě bývaly čerstvé listy rozptýlené na hroby nově zemřelých a v Indii jsou umístěny na tělech mrtvých, aby sloužily jako klíč k branám nebes, stejně tak je v hinduismu bazalka posvátnou rostlinou, zasvěcenou Krišnovi s Višnuem a podle literatury se do bazalky převtělila manželka Višny Lakšmí, bohyně prosperity, štěstí a dlouhověkosti. Svatá bazalka, které se říká Tulsi je velmi ctěná a je hojně pěstovaná v chrámových zahradách a blízko obydlí. V hinduismu slouží pro odhánění zlých duchů. Z jejich kořenů se vyrábí šperky.

Směsi s bazalkovým éterickým olejem

Éterický olej bazalka má na 36 chemických složek, obsahuje např. linalool (až 45%), methyl-chavikol, eugenol, limonen, citronellol, kafr, naftalen, myrcen, a-pinen, beta-karyofylen, limonen, myrcen, kamfen, naftalen, karyofylen a valencen. Nejlépe se používá ve směsích s citrusy, šalvějí, hřebíčkem, gerániem, yzopem, jalovcem, neroli, eukalyptem, majoránkou, rozmarýnem, meduňkou, pačuli, libavkou, mátou, tymiánem, pomerančem, citronovou trávou, cypřišem, jedlí a levandulí.

Nebezpečí bazalkového éterického oleje

Tento éterický olej by neměly používat těhotné a kojící ženy. Některé zdroje sice uvádějí, že bazalka zlepšuje kvalitu mateřského mléka, ale toto tvrzení není ještě dostatečně opodstatněno a potvrzeno. Před použitím vždy smíchejte éterický olej bazalka s nosným olejem a proveďte test snášenlivosti.