Éterický olej pomeranč

5,0 5
3

Éterický olej pomerančzdroj: unsplash.com

Zářivé, energií nabité, oranžové jižní ovoce je stálým přítelem všech, kteří chtějí doplnit vitamín C a užít si jeho dokonalou sladce-kyselkavou chuť. Je oblíbený mezi dětmi, dospělými a hlavně mezi aromaterapeuty. Je jemný, ale dostatečně silný na to, aby mohl být pomocníkem při různých druzích problémů psychiky i těla. Proto je hojně využíván k podpůrné léčbě všech věkových kategorií. Srovnává menstruační cyklus, mírní křeče a má velmi pozitivní vliv na psychický stav člověka.

Pomerančovník čínský, botanicky Citrus sinensis je stálezelený strom, dorůstající do výšky 10 m. Roste hlavně v Asii a ve Středomoří. Kvete krásnými bílými květy v období od března do června. Jméno pomeranč pochází ze sanskrtu, v kterém se plodu pomerančovníku říká naranž. Používá se v aromaterapii i lidové medicíně k léčbě všemožných neduhů. Díky jeho skvělým čisticím vlastnostem a sladko-kyselému aromatu jej najdeme také v kosmetice. Éterický olej se lisuje za studena nebo extrahuje ze slupek oplodí a má nazelenalou nebo jasně žlutou barvu. Jeho hlavními složkami jsou limonen a myrcen, u limonenu můžeme hovořit o obsahu až 97%.

Éterický olej pomeranč ve směsích

Nekonfliktní oranžová barva pomeranče povzbuzuje mír, štěstí a duchovní moudrost. Kyselá a hypnotizující vůně uklidňuje smysly. Pomeranč nemá kontraindikace, je vhodný pro těhotné ženy (může se používat od ukončeného 3. měsíce těhotenství) i děti od tří let věku. Při zvláště vysokých dávkách může ale vyvolat zvracení, nevolnosti a ztráty chuti k jídlu. Jeho jedinou nevýhodou je fototoxicita, reaguje s přímým slunečním světlem a narušuje pigmentaci pleti, která se velmi špatně srovnává. Pokud je silice čistá, může se použít např. do těsta na pečení. Citrusy míchejte vždy s nosným olejem. U obzvlášť citlivých osob doporučujeme test kožní snášenlivosti.

Dobře se mísí s jinými citrusovými esenciálními oleji, grepem, citrónem, mandarinkou, limetou, ale také neroli (pomerančové květy) a listy hořkého pomeranče (petitgrain). Aby se podpořily jeho čisticí schopnosti, přidává se do směsí některý z jehličnanů, borovice, jedle nebo třeba jalovec. Pro posílení afrodiziakálních účinků pomeranče volíme skořici, hřebíček, zázvor, santal. Rozumí si také s vetiverem a kadidlem.

Éterický olej pomeranč v kosmetice

Éterický olej pomeranč má, ač se to nezdá, několik velkých výhod v péči o pokožku. Bývá součástí osobní péče proti akné či při dermatitidě, hraje významnou roli v antiagingových přípravcích. Pomáhá hojit poškození pleti, je mírným antibiotikem, působí jako antiseptikum. Stimuluje činnost lymfatického systému, pomáhá odstraňovat z těla toxiny a zlepšuje cirkulaci krve v pokožce, což napomáhá jejímu lepšímu vzhledu. Pomerančová silice proniká hluboko do vrstev pokožky a podporuje tvorbu kolagenu. Redukuje tak vrásky, odstraňuje přebytečný maz a vyrovnává jas pleti. Pomeranč funguje jako insekticid, proto se používá do repelentů, funguje proti larvám mouchy domácí a obzvlášť v letních měsících může pomoct s jejich odstranění v domácnosti.

Éterický olej pomeranč pro posílení psychiky

Esenciální olej pomeranč se využívá v aromaterapii hlavně pro své čisticí schopnosti, které pomáhají léčit lidskou psychiku. Působí jako účinné antidepresivum, sedativum a afrodiziakum. Na rozdíl od chemických sedativ ale nemá vedlejší účinky. Běžné léky na deprese a úzkosti totiž v dlouhodobém horizontu poškozují srdce a další vnitřní orgány. Pomeranč snižuje tepovou frekvenci a tvorbu kortizolu ve slinách (ta se zvyšuje při projevech stresových situací nebo pocitu ohrožení). Aromaterapeuti po něm sahají při léčbě depresí, kolísání nálad, úzkostech, problémech se spánkem a ztrátě zájmu o intimní život.

Pomeranč uklidňuje nervy, pomáhá navodit duševní jasnost, vyvolává pozitivní pocity, připomíná šťastné chvíle našeho života, uvolňuje. Odplavuje starosti. Je výborný pro děti i dospělé, obzvlášť pokud cítí přetížení ze školy nebo práce. Éterický olej pomeranč je inspirující, stimulující a prozařující. Lze jej používat i u zvířat. Zlepšuje kognitivní funkce, je vhodný pro osoby, trpící Alzheimerovou chorobou a pomáhá zlepšit paměť. Otevírá a stimuluje solar plexus.

Zdravotní účinky éterického oleje pomeranč

Éterický olej pomeranč lze úspěšně využít při mnoha zdravotních problémech. Působí jako diuretikum, napomáhá odplavovat z těla toxiny a přebytečné soli, rozpouští močové a ledvinové kameny, prospívá odplavování tuků, chrání tak naše srdce. Zabraňuje hromadění vody v těle a tím vzniku otoků. Zlepšuje trávení a vylučování žluči, čímž napomáhá lepším funkcím endokrinního systému. Používá se k vyvolání a následnému srovnání menstruačního cyklu. Mírní nadýmání a městnání plynu ve střevě, což eliminuje bolesti břicha i další nepříjemné projevy plynatosti, která má mimo jiné velký podíl na zvýšení krevního tlaku.

Působí proti střevním i žaludečním křečím, uvolňuje břišní svaly, zabíjí střevní parazity (škrkavky). Zlepšuje odolnost imunitního systému, zmírňuje kašel a dýchací potíže, používá se při astmatu a jiných onemocněních respiračního systému. Uvolňuje hleny a snižuje. Zastavuje průjmy a mírní záněty vnitřních orgánů. Přítomnost limonenu v éterickém oleji pomeranč poukazuje na jeho schopnost eliminovat růst rakovinových buněk a bránit buněčné mutaci. Pomáhá předcházet kožním i dalším infekcím, které způsobují houby, kvasinky a další nepříjemné mikroorganismy, snižuje riziko vzniku tetanu po poranění.

Jak se vám článek líbil?