zdroj: biooo.cz
Cheesecake je jeden z těch méně zdravých dortíků. Hlavně proto, že nejlépe chutná ze sušenek a pořádné dávky másla. Ale víte o tom, že si můžete i cheesecake udělat zdravěji? A nemusíte vůbec zacházet do takových extrémů, jako je veganský cheesecake z oříšků a tofu. Můžete na to jít klasicky, jen trošku uberte cukru, zapomeňte na sušenky a máslo taky nepotřebujete. Tak jdeme na to, chessecake bez mouky, bez másla, klidně i bez cukru. Ale s pořádnou dávkou tvarohu a ovesných vloček.
- 2 hrnky ovesných vloček
- 100 g mletých mandlí, nebo oříšky dle výběru
- 100 g kokosového oleje (zhruba 3 - 4 lžíce)
- 3 lžíce medu
- 1 lžička skořice
- 2 tvarohy
- 1 jogurt
- 3 vejce
- cukr/med
Ve vodní lázni nechte rozpustit kokosový olej s medem, do směsi pak přidejte skořici, ovesné vločky a mleté oříšky, pořádně promíchejte a propracujte rukama v kompaktní hmotu. Pokud se vám těsto zdá drolivé, můžete přidat ještě trošku medu. Konečná konzistence by měla být trošku lepivá a mastná, asi jako těsto na müsli tyčinky. Těsto poté dejte do formy a pořádně vtlačte do dna a do okrajů. Korpus nemusíte dávat péct a můžete rovnou vrstvit tvarohovou náplň.
Použít můžete v podstatě libovolné množství tvarohu, jogurtu nebo zakysané smetany. Záleží jen na tom, jak moc vysoký chcete dort mít a jak vysokou máte formu. Stačí jen dodržet poměry surovin. Mám docela nízkou formu, takže jsem smíchala 2 polotučné tvarohy, 1 poctivý bílý jogurt, 3 vajíčka a přisladila jsem medem. Můžete osladit klidně i cukrem, javorovým nebo agávovým sirupem, záleží na vás.
Dort dejte péct na zhruba 160 °C na 45 minut až jednu hodinu. Lepší je péct na nižší teplotu a déle. Že je dort upečený poznáte podle lehce ztmavlých a zezlátlých okrajů. Koláč nechte vychladnout, a pokud se chcete vytáhnout před návštěvou, tak ho ještě přelijte domácím karamelem. Nechte uležet nejlépe do druhého dne a podávejte třeba s jahodami nebo posypané kousky čokolády. Dobrou chuť!