zdroj: biooo.cz
Ovesné sušenky jsou klasika. A navíc je ani nemusíte kupovat, protože upéct si ovesné sušenky je tak jednoduché, že to zvládne i šestileté děcko. Prostě nasypat vločky, trošku mouky, dobrůtky, které máte rádi... pak už to jen spojíte máslem, za chvilku upečete a hned sníte. Alespoň u nás doma se tyto sušenky většinou moc dlouho nezdrží. A nebo si je necháte na snídani s jogurtem? Zabalit je můžete i na výlet nebo v pěkné krabičce nabídnout návštěvě.
Přejít na sekci článku:
Ovesné sušenky s goji, rozinkami a melasou
zdroj: biooo.cz
1 hrnek ovesných vloček
½ hrnku špaldové mouky
¼ hrnku třtinového cukru
¼ hrnku strouhaných mandlí
¼ hrnku strouhaných mandlí
½ hrnku goji
½ hrnku hrozinek
70 g másla
1 lžička medu
1 lžička melasy
1 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
Smíchejte dohromady všechny sypké ingredience. Ovesné vločky, mouku, cukr, mandle, jedlou sodu a skořici. Rozinky a goji nechte na chvíli namočené ve vodě, můžete je klidně namočit i v rumu, a poté je přidejte k sypké směsi. Vše smíchejte. Máslo nechte rozpustit, přidejte k němu lžičku medu a lžičku melasy. Dobře zamíchejte a přilijte do sypké směsi. Vše spojte, jde to snadno, pokud by vám přišla směs příliš suchá, můžete přidat trošku vody nebo ještě malé množství másla.
Lžičkou pak tvarujte sušenky a pokládejte je na plech v dostatečných rozestupech. Sušenky se při pečení trošku rozplácnou, tak aby se neslepily. Pro uhlazenější a sofistikovanější vzhled tvarujte nejdříve rukou kuličky, které pak splácnete na plechu do dokonalého tvaru. Pro rustikálnější a autentičtější podobu nechte tvar nepravidelný, aby vynikly ovesné vločky. Sušenky pečte na zhruba 160 °C, 15 – 20 min. A raději je hlídejte, při vyšších teplotách se rychle se připalují.