Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Palačinky verze 2.0 (ta zdravější)

Palačinky verze 2.0 (ta zdravější) Palačinky můžou být i zdravé.
Hana Bartušková
5,0 5
2

Přejít na sekci článku:

Co a proč do palačinek

Co a proč do palačinek zdroj: biooo.cz

Mléko je základem na palačinky. I když v rámci zdravé výživy se často objeví recept na palačinky bez mléka, to je většinou nahrazováno mačkanými banány. Ale zase ne každý tyto bezmléčné varianty ocení. Palačinky jsou samozřejmě nejlepší z plnotučného mléka, ale můžete použít i polotučné nebo odtučněné.

Vajíčko je to, co drží palačinku pohromadě. Babička zastávala zásadu, že na každého čtvrt litru mléka patří do palačinek jedno vajíčko. Díky tomu se hotové palačinky méně trhají, lépe drží tvar a také lépe chutnají.

Ovesné vločky dělají z palačinky syté jídlo. Jejich chuť v palačinkách skoro ani nepoznáte, ale větší množství vloček změní docela zásadně konzistenci palačinek. Ty pak nebudou tak tenké a mnohem více se trhají. Je tedy lepší použít spíše drcené vločky. Pokud chcete palačinky lehounké jako pavučinka, tak ovesné vločky spíše vynechejte.

Co a proč do palačinek

Špaldová mouka je celozrnnou variantou bílé mouky. Má více vitaminů, minerálů a dalších živin než obyčejná bílá mouka. Má tmavší barvu, která se projeví i na celkové barvě palačinek. Špaldová mouka i jinak chutná, ale zase na druhou stranu, pokud strávníkům neřeknete, že jsou palačinky z celozrnné mouky, tak si možná ani nevšimnou. Zkusit také můžete bílou mouku v palačinkách nahradit tou špaldovou pouze částečně.

Stévie je velmi sladká rostlinka, která dokáže nahradit cukr. Stévie ovšem na rozdíl od cukru nemá vliv na zdraví zubů, je zdravější a bez kalorií a není tak návyková jako cukr. Pokud se chcete vyhnout cukru, tak nejjednodušší je palačinky vůbec nesladit. Pokud ale na sladké chuti palačinek trváte, tak stévie je skvělou náhražkou. Zkuste půl čajové lžičky do půl litru mléka pro jemně sladkou chuť, pro sladší zážitek si stévie přidejte.

Olej je vhodný používat málo aromatický, aby nepřehlušil sladkou tradiční chuť palačinky. Vhodný je tak třeba slunečnicový, z dalších olejů můžete vyzkoušet sezamový nebo kokosový, který palačinky i jemně dochutí. Malé množství oleje je vhodné přidat do těsta. Palačinky se pak méně připalují, mají jemnější konzistenci i chuť.