zdroj: biooo.cz
Arganový olej určitě všichni znáte. Je skvělý na vrásky, je skvělý na vlasy, regeneruje, zjemňuje a vyživuje. Není komedogenní a je vhodný pro všechny typy pleti, především pro náročnou a stárnoucí. Ale co takhle takový arganový olej na vaření? Vyzkoušeli byste? A vůbec se toho nemusíte bát. V Maroku patří arganový olej mezi tradiční oleje v kuchyni. Není sice vhodný na smažení a na dlouhé vaření při vysokých teplotách, ale ve studené kuchyni, při dochucování masa a při přípravě dezertů dodává lehkou oříškovou příchuť. A navíc je zdravý, pomáhá upravovat hladinu cholesterolu, posiluje nervový systém a v neposlední řadě dělá krásné vlasy, nehty a pleť. Je to prostě tekuté zlato nejen v koupelně ale i v kuchyni. Tak co třeba takové zdravé arganové sušenky?
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek konopných semínek
- 1 hrnek goji
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce kokosového cukru
- 4 lžíce agávového sirupu
- 4 lžíce arganového oleje
- ½ – 1 hrnek špaldové mouky
- 1 vejce
Smíchejte vločky, konopná semínka, goji plody, skořici a cukr. Do sypké směsi přidejte arganový olej, agávový sirup a vejce a důkladně promíchejte. Připravte si bokem špaldovou mouku a po lžičkách ji přidávejte do směsi. Cílem je vytvořit dostatečně nemastnou hmotu, to znamená přidávejte mouku, aby se s těstem pak dobře pracovalo. Těsto by se ale nemělo drolit, aby drželo při sobě, nesmí tedy obsahovat příliš mouky. Já jsem potřebovala asi 8 lžic, což je tak zhruba 2/3 hrnku. Ale možná vám bude vyhovovat konzistence o něco mastnější, dejte tedy mouky méně, nebo naopak o něco sušší, pak dejte mouky více.
Výslednou hmotu tvarujte v dlaních na kuličky a zmáčknutím vytvořte sušenky. Je dobré pracovat s mokrýma rukama, nebude se vám hmota tolik lepit na ruce. Sušenky skládejte na pečící papír a dejte péct na 200 °C. Po asi čtvrt hodině začnou tmavnout, takže podle toho, jak moc je chcete mít propečené a křupavé, vyndejte zhruba po 20 minutách. Záleží ale také na tom, jak moc tlusté a velké sušenky děláte. Při malých tenkých sušenkách budete mít upečeno třeba už po deseti minutách. Takže od trouby neodcházejte a pravidelně kontrolujte. Jakmile povrch tmavne, je na čase sušenky vyndat z trouby ven.
Sušenky nejlépe chutnají ráno na snídani. Díky ovesným vločkám jsou syté a dodají energii na několik hodin, navíc zasytí a předejdou pocitu hladu. Díky goji a konopným semínkům mají sušenky antioxidační účinky a jsou zdravější alternativou průmyslově vyráběným ranním cereáliím. Díky arganovému oleji posilují obranyschopnost organismu. Také neobsahují bílý cukr, jsou slazené jen malým množstvím kokosového cukru a agávového sirupu. Skvěle se hodí k jogurtu místo müsli nebo jen tak k zakousnutí ke snídani i svačině.