zdroj: biooo.cz
To máte tak. Nejjednodušší koláč je takový, u kterého vlastně ani to těsto dělat nemusíte. Nejen to, nemusíte to ani šlehat robotem, ani nechávat uležet. Na tento koláč vám bude stačit jen zamíchat ingredience ve dvou mísách, nanést všechno na plech a umět krájet máslo. Víc toho netřeba.
Na druhou stranu ale i ta chuť je možná trošku jednoduchá. Tak jednoduchá, že se jí nebudete schopní nabažit a koláč možná sníte na první posezení. Křehké těsto, hutný tvaroh s rozinkami a ještě křehčí těsto v horní vrstvě. Rozplývá se na jazyku, rozpadá se už při kousnutí, ale přitom si nebudete chtít nechat ujít ani jediný drobeček. Aneb švédský sypaný koláč s tvarohem.
Budete potřebovat
zdroj: biooo.cz
Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek špaldové mouky
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ hrnku kokosového cukru
- 1 prášek do pečiva
Náplň
- 3 tvarohy
- 3 vajíčka
- trošku cukru
- rozinky
- 1 kostka másla
Připravte si těsto i náplň. V jedné míse smíchejte mouky, cukry a prášek do pečiva. Můžete použít jenom třtinový cukr. Použití jenom kokosového cukru nedoporučuji, protože se při pečení nechová jako cukr, a to má vliv na naskočení vrstev těsta. Koláč jenom s kokosovým cukrem bude výrazně tenčí a méně nadýchaný. V druhé míse si smíchejte tvaroh, vajíčka, rozinky. Směs oslaďte podle svých preferencí, můžete cukrem, medem, sirupem, opravdu záleží na vás. Přidat můžete i oříšky nebo jiné sušené plody.
Na plech dejte pečící papír a pořádně ho namažte máslem. Vzhledem k tomu, že sypané těsto samo o sobě neobsahuje žádný tuk, tak je vymazání plechu nutné. Tak se navíc vytvoří vespod křupavá spodní vrstva. Na vymazaný pečící papír dejte polovinu sypké vrstvy, rovnoměrně rozprostřete. Na to namažte tvarohovou náplň. A nasypejte druhou polovinu moučné směsi.
Připravte si máslo, krájejte ho na plátky a klaďte navrch koláče. Celý koláč by měl být pokrytý máslem, pravděpodobně nespotřebujete všechno máslo, záleží, jak velký máte plech a na jak tenké kousky umíte máslo nakrájet. Máslo na povrchu se v troubě rozpustí, vsákne se do mouky s cukrem i do tvarohové náplně a vše dohromady vytvoří neodolatelně křehký a jemný koláč. Máslo dávejte navrch v pravidelných rozestupech a koláč dejte péct na zhruba 200 °C na asi půl hodiny. Po deseti minutách jen zkontrolujte, jestli je celý povrch pokrytý rozpuštěným máslem, případně přidejte kousky másla na suchá místa. Koláč je hotový, když lehce zezlátne.
Nechte vychladnout a teprve poté krájejte, koláč je opravdu hodně křehký a drobí se. Úplně nejlepší je nechat ho odležet do druhého dne, tvaroh tak prostoupí lépe těstem, které ve spodní i svrchní vrstvě nasákne vlhkost. Díky tomu se pak koláč méně drobí a je ještě vláčnější a jemnější hned na první zakousnutí.