Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Tvarohové košíčky bez mouky

Tvarohové košíčky bez mouky zdroj: biooo.cz

Kdo by neměl rád tradiční tvarohový koláč. S křupavým těstem a hutnou výživnou tvarohovou náplní. Což takto si udělat tvarohový koláč trošku zdravěji? Bez mouky a bez lepku.

Vlastně skoro i bez cukru. Jen s dokonalou chutí tvarohu, oříšků a rozinek. A stejně jako klasický tvarohový koláč chutná skvěle ještě teplý, zahřeje v bříšku i na duši a perfektně se hodí do pošmourných podzimních dní. Ale chutnat vám bude i po vychladnutí. Tedy jestli nějaký zbyde.

Přejít na sekci článku:

Nejdřív „těsto“

Nejdřív „těsto“ zdroj: biooo.cz

Těsto na tvarohový dort se většinou dělá ze sušenek. Ty se podrtí, spojí se s máslem a je to. Jednoduché a tak dobré. A taky sakra kalorické a nezdravé. Zkuste to trošku jinak a sušenky nahraďte ořechy a semínky. Pro zdravější a navíc bezmoučnou variantu budete potřebovat:

½ hrnku mletých mandlí

¼ hrnku sekaných mandlí

¼ hrnku konopných semínek

2 lžíce medu

štipka soli

štipka skořice

štipka jedlé sody

20- 30 g másla

Smíchejte mandle, semínka, skořici, sůl a sodu. Máslo s medem nechte rozpustit a přelijte jím oříškovo-semínkovou směs. Zamíchejte lžičkou. Směs nechte spíš sušší. Můžete sice přidat víc másla a vytvořit tak kompaktní těsto, na druhou stranu ale bude opravdu mastné. Během pečení se totiž uvolní tuk i z konopných semínek a mandlí. Nebojte, krusta bude držet pohromadě i jen s malým množstvím másla a medu.

Nejdřív „těsto“

Směs dejte do košíčků, skvěle se na to hodí muffinová forma. Na dně košíčků oříškovou-konopnou směs uhlaďte a vytvořte okraje. Poté dejte na malou chvilku péct do trouby, stačit bude 5 minut na 200 °C. Troubu poté ztlumte na 150 °C, košíčky se základem vyndejte a dejte vychladnout. Mezitím si připravte tvarohovou náplň.