zdroj: biooo.cz
Kdo by neměl rád tradiční tvarohový koláč. S křupavým těstem a hutnou výživnou tvarohovou náplní. Což takto si udělat tvarohový koláč trošku zdravěji? Bez mouky a bez lepku.
Vlastně skoro i bez cukru. Jen s dokonalou chutí tvarohu, oříšků a rozinek. A stejně jako klasický tvarohový koláč chutná skvěle ještě teplý, zahřeje v bříšku i na duši a perfektně se hodí do pošmourných podzimních dní. Ale chutnat vám bude i po vychladnutí. Tedy jestli nějaký zbyde.
Přejít na sekci článku:
Nejdřív „těsto“
zdroj: biooo.cz
Těsto na tvarohový dort se většinou dělá ze sušenek. Ty se podrtí, spojí se s máslem a je to. Jednoduché a tak dobré. A taky sakra kalorické a nezdravé. Zkuste to trošku jinak a sušenky nahraďte ořechy a semínky. Pro zdravější a navíc bezmoučnou variantu budete potřebovat:
½ hrnku mletých mandlí
¼ hrnku sekaných mandlí
¼ hrnku konopných semínek
2 lžíce medu
štipka soli
štipka skořice
štipka jedlé sody
20- 30 g másla
Smíchejte mandle, semínka, skořici, sůl a sodu. Máslo s medem nechte rozpustit a přelijte jím oříškovo-semínkovou směs. Zamíchejte lžičkou. Směs nechte spíš sušší. Můžete sice přidat víc másla a vytvořit tak kompaktní těsto, na druhou stranu ale bude opravdu mastné. Během pečení se totiž uvolní tuk i z konopných semínek a mandlí. Nebojte, krusta bude držet pohromadě i jen s malým množstvím másla a medu.
Směs dejte do košíčků, skvěle se na to hodí muffinová forma. Na dně košíčků oříškovou-konopnou směs uhlaďte a vytvořte okraje. Poté dejte na malou chvilku péct do trouby, stačit bude 5 minut na 200 °C. Troubu poté ztlumte na 150 °C, košíčky se základem vyndejte a dejte vychladnout. Mezitím si připravte tvarohovou náplň.