zdroj: biooo.cz
Čokoláda, oříšky, jahody, šlehačka. A není toho trošku moc? Trošku moc dobrého? Dobrého není nikdy dost. A tak do toho dejme tu nejfajnovější čokoládu, nejjemněji mleté oříšky, dobroučké mascarpone, první jarní jahody, karamelový kokosový cukr a sladkou šlehačku. Protřepejte, nemíchejte a servírujte. Třeba jako narozeninový dost pro jarního oslavence. A nebo jen tak, až najdete první zralé jahody.
Oříškový dort s čokoládou
zdroj: biooo.cz
- 125 g čokolády
- 125 g másla
- 2 vejce
- 50 ml smetany
- 6 lžic cukru (kokosový, muscovado)
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g mletých oříšků
- lžička kakaa
- lžička prášku do pečiva
Dejte rozpustit čokoládu a máslo. Mezitím utřete žloutky s cukrem, já jsem použila tři lžíce kokosového, tři tmavého muscovado. Přidejte smetanu a šlehejte. Rozpuštěnou čokoládu s máslem nechte vychladnout a přidejte ji do žloutkové pěny, opět našlehejte. V misce smíchejte mleté oříšky, mouku, lžičku prášku do pečiva a lžičku kakaa. Moučnou směs po lžicích zašlehejte do čokoládového těsta. Úplně nakonec ušlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně ho zamíchejte do těsta. Dejte péct ve vymazané a moukou vysypané formě na 160 °C zhruba na 30 – 45 minut podle toho, jak hlubokou máte formu.
- 100 g másla
- 4 lžíce cukru
- 250 g mascarpone
- 200 ml šlehačky
- čerstvé jahody
Ušlehejte máslo s cukrem do máslového krému, přidejte mascarpone i šlehačku a vše vyšlehejte do lehkého nadýchaného krému. Upečený korpus rozkrojte na tři části, mezi vrstvy těsta pak vrstvěte krém s nakrájenými jahodami. Poskládaný dort pomažte kolem dokola krémem a ozdobte jahodami. A dobrou chuť!