Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Moruše – superpotravina ze starověké Číny

Moruše – superpotravina ze starověké Číny Moruše mají díky vysokému obsahu účinných látek velice široké spektrum využití, jak v přírodním léčitelství, tak v kosmetickém průmyslu.
Jana Konečná
5,0 5
2

Moruše – superpotravina ze starověké Číny zdroj: pixabay.com

Moruše patří mezi takzvané staré odrůdy, tedy ty, které naše prababičky velice dobře znaly a měly je na zahrádce, zatím co v současné době je pěstuje už málokdo. Historie pěstování moruše však sahá o mnohem dál než jen pár generací pozpátku. Moruše totiž původně pochází z Číny, kde má její pěstování více než 5000 let starou historii. Že vám název moruše něco připomíná? Jde totiž právě o tu rostlinku, jejímiž listy se živí noční motýl bourec morušový, z jehož kukel se vyrábí hedvábí. Velice zajímavé na stromech moruší je, že mají vysokou schopnost regenerace a dokáží žít i s hlubokými a neošetřenými ránami po mnoho let. Je to tím, že jejich dřevo obsahuje latexové látky, které brání hnití a usychání dřeva.

Plody moruše vypadají velice podobně jako plody ostružin, jen nerostou na keřích, ale na stromě. Existuje spousta druhů moruše. Mezi ty nejrozšířenější patří moruše bílá, černá, a červená. Plody moruše jsou velmi měkké a šťavnaté, díky tomu jsou sice naprostou delikatesou, ale zase jsou kvůli riziku rozmačkání velice náročné na přepravu. Proto jen velice málokdy narazíte v obchodech na čerstvé moruše. Mnohem běžnější jsou sušené nebo v podobě různých kompotů, marmelád či sirupů.

Co moruše obsahuje?

Pro moruše je charakteristický vysoký obsah vitaminu C a K, z minerálů jsou pak bohaté na železo, vápník, draslík a hořčík a stopové prvky, jako je například fosfor. Z toho železo je v nich zastoupeno opravdu hojně – pouhých 100 gramů sušené moruše obsahuje téměř celou (96,4 %) doporučenou denní dávku. Takové množství železa se v rostlinných zdrojích vyskytuje opravdu jen vzácně. Ani v živočišných zdrojích nemá moruše moc konkurence – podobným obsahem železa se může pochlubit pouze hovězí maso. Moruše je tedy vynikajícím zdrojem tohoto minerálu nejen pro vegany a vegetariány, ale pro všechny, kterým hrozí jeho potenciální nedostatek, například těhotné, menstruující či kojící ženy, dárci krve nebo vytrvalostní sportovci.

Ostatně pro sportovce či těžce fyzicky a psychicky pracující jsou sušené moruše naprosto perfektní svačinkou. Obsahují totiž i vysoký podíl přírodního cukru, takže dodávají potřebnou energii k práci jak svalům, tak i mozku. Kromě toho mají i vysoký obsah vlákniny a na ovoce nezvykle moc bílkovin Kromě toho jsou také vhodným zdrojem resveratrolu, přírodního antioxidantu, jemuž jsou přisuzovány dokonce silnější regenerační účinky, než regeneračnímu vitaminu E. Dále můžeme v moruších najít i velice užitečný glukosid moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů, a tím brání náhlým propadům energie. Moranolin dokonce najdete obsažený v některých lécích proti cukrovce typu 2.

Léčivé účinky moruše

Vzhledem k čínskému původu je používání moruše k léčivým samozřejmě spojeno i s tradiční čínskou medicínou. Už po staletí je v Číně využívána pro zvýšení energie, odstranění případné slabosti a také proti chudokrevnosti. Moruše působí výborně proti stresu, pomáhají zklidnit celý organismus a působí i proti nespavosti. Díky tomu působí i proti předčasnému šedivění vlasů, které bývá často způsobeno náhlou traumatickou událostí nebo dlouhodobým stresem. Plody moruší taktéž posilují činnost ledvin i oběhové soustavy.

I přesto, že jsou plody moruše velmi sladké, mají výbornou schopnost regulovat hladinu cukru v krvi. Dokáží dostat do normálu i zvýšenou hladinu škodlivého cholesterolu a jsou taktéž vynikajícím pomocníkem při hubnutí. Zrychlují totiž i metabolismus a celkově přispívají k detoxikaci organismu. V neposledním pomáhají moruše i proti zácpě, protože mají mírně projímavý účinek. Což se taktéž velice hodí, protože správně fungující zažívání je pro hubnutí či detoxikaci organismu naprosto nezbytné.

Moruše – superpotravina ze starověké Číny

Zdraví prospěšné morušové listy

Zatímco u nás v Evropě léčivé využití morušových listů moc známé není (málokdo dokonce ví, že jsou jedlé), v Asii se jedná o velmi populární přírodní léčivku. K tomuto účelu se nejčastěji používají listy z moruše bílé. Listy jsou hodně bohaté především na minerální látky, jako je vápník, draslík, zinek nebo měď, a z vitaminů jsou to především A a vitaminy z řady B. Čaj z morušových listů se používá pro zmírnění vysoké horečky, celkové podpoření imunity i pro posílení činnosti jater. V jedné japonské čajové knize z 12. století jsou dokonce listy moruše zmíněny jako lék na nemoc žízně, jak se v té době s největší pravděpodobností označovala cukrovka.

Pro přípravu čaje se používají sušené nebo drcené listy, sklizené nejlépe v průběhu června. Na přípravu 250 ml čaje je potřeba jedna čajová lžička. Lístky se nechávají alespoň 3 minuty vylouhovat. Čaj z morušových listů má velice příjemnou vůni, nasládlou chuť a svěží, světlounce zelenou barvu. Můžete jej popíjet i kdykoliv v průběhu dne jako osvěžující nápoj. Čaj z moruší totiž neobsahuje kofein a působí velice jemně. Je proto vhodný i pro malé děti nebo k popíjení kdykoliv v průběhu dne i navečer.

Odvar z morušových listů se taktéž využívá k obkladům či koupelím. Pomáhá při hemoroidech, bércových vředech a různých kožních onemocněních, jako je lupénka či akné. Obklady z moruše rovněž urychlují hojení špatně se hojících a dokonce i mokvajících ran. Horké obklady pak přinášejí úlevu bolestivým kloubům.

Moruše v kuchyni

Sušené moruše můžete zobat jen tak, jsou krásně nasládlé a trochu křupavé. Jsou výborné i do různých domácích směsí ze sušeného ovoce a ořechů nebo do domácího müsli. Sušenými morušemi si můžete přisladit i ranní kaše, ozdobit s nimi smoothie nebo různé raw dezerty. Pokud chcete moruše použít k přislazování, můžete je rozemlít na prášek - stejně jako se kdysi připravovala ke slazení pracharanda z hrušek. Moruše dodají sladkou a nezvyklou chuť i čaji, výborně se pak třeba hodí jako doplnění i ozvláštnění v dnešní době tolik populárních čajů z pečeného ovoce. Z čerstvých moruší se pak vyrábí různé kompoty, džemy, mošty nebo dokonce víno či likér.

Moruše v kosmetice

Díky silným antioxidačním účinkům a obsahu účinných látek si moruši oblíbili i odborníci z kosmetického průmyslu. Výtažky z morušových listů, kůry, květů i plodů se přidávají hlavně do rozjasňujících a regeneračních přípravků, které báječně působí zejména na zašedlou, unavenou a vystresovanou pleť, které dodávají pořádnou dávku živin.

Související produkt
Energizující noční krém a maska, Vitamínový koktejl 60 ml
MOSSA / 492 Kč
Energetizující noční krém a maska je univerzálním vitaminovým koktejlem 2v1, který ocení všechny typy pleti. Povzbudí unavenou pokožku, dodá jí zdravou barvu, jemnost i pěstěný vzhled.
Detail produktu