Přejít na sekci článku:
Pestřejší jídelníček díky kakaovým bobům
zdroj: pexels.com
Na první ochutnání se vám možná může zkřivit pusa hořkostí. Hlavně pokud při pohledu na hnědé kakaové boby očekáváte sladkou, mléčnou chuť čokolády. V klasické čokoládě je však tato chuť uměle dodávána cukrem a sušeným mlékem. Na nahořklou chuť kakaových bobů si někteří zprvu potřebují zvyknout, ale pak už je to hotová závislost. Nahořklá chuť s plným podtónem kakaového másla vás přinutí sahat do pytlíku s kakaovými boby znovu a znovu.
Kakaové boby můžete jíst jen tak v celku na chuť, klidně i se slupkou, která je na nich ale nejhořčejší, nebo si je můžete nadrtit a ozdobit si s nimi třeba ranní kaše či smoothie. Já osobně třeba miluju chia puding z oříškového mléka ozdobený plátky jahod a v hmoždíři nadrcenými kakaovými boby. Jemnost oříškového mléka a chia semínek pak skvěle kontrastuje se sladkostí jahod a křupavými kousky nahořklých kakaových bobů. Kousky nepražených kakaových bobů jsou také ideální ozdobou různých raw dezertů.
Můžete je i rozemlít na prášek a použít jako klasické kakao – třeba k posypání krupicové kaše nebo k vytváření různých vysypávaných vzorů na dezertech. Jen je škoda raw kakaové boby používat na pečení nebo na vaření, protože byste se tak ochudili o spoustu účinných látek, které by se tepelnou úpravou ztratily. Kakaové boby chutnají výborně v kombinaci i s ostatním sladkým kořením, jako je třeba vanilka či skořice. Výborné je třeba takové raw kakao z mléka z kešu oříšků, prášku z nepražených kakaových bobů, špetky vanilky a skořice a lehce doslazené třeba kokosovým cukrem.