zdroj: flickr.com
Ovoce Camu camu napomáhá normální funkci cévního systému, optimální tvorbě kolagenu a prospívá zdraví našich dásní, zubů i pokožky. Camu camu podporuje energetický metabolismus a nervovou soustavu, posiluje imunitní systém, čímž vás udrží v dobré fyzické i psychické kondici. Pokud budete pravidelně popíjet nápoj z Camu camu nebo užívat potravinové doplňky s jeho obsahem, zajistíte si dostatek vitaminu C, a tím i lepší vstřebávání železa.
Jak vypadá Camu camu a jaké látky obsahuje?
Camu camu jsou plody tmavě fialové barvy se šťavnatou, narůžovělou dužinou, charakteristickou vůní a kyselou chutí, které rostou na stromě Myrciaria dubia. Tyto stromy se nacházejí v deštném amazonském pralese, hlavně v oblasti Peru a Brazílie. Jde v podstatě o nízký strom s malými, bílými a sladce vonícími květy, z nichž posléze vznikají a dozrávají malé plody.
V angličtině se Camu camu nazývá Berry Camu nebo Super Fruits, českým ekvivalentem je "super ovoce". Je jedním z nejvýznamnějších zdrojů vitaminu C, ještě společně s acerolou a amalaki. V plodech Camu camu jsou dále přítomny vitaminy řady B, zejména B2 - riboflavin a B3 - niacin, betakaroten, minerály a stopové prvky, např. draslík, vápník, železo, fosfor, flavonoidy, esenciální aminokyseliny - leucin a valin, bílkoviny a jiné látky. Plody super ovoce Camu camu se zpracovávají do nápojů nebo se suší a drtí na prášek, který je též využíván v doplňcích stravy ve formě kapslí. V případě konzumace plodů i užívání přípravků s jejich obsahem nejsou známy žádné vedlejší účinky ani kontraindikace. Dají se bezpečně kombinovat třeba i s antidepresivy.
Na co všechno Camu camu zabírá?
Superpotravina Camu camu působí protizánětlivě, antivirově a antiskleroticky. Z hlediska tradiční medicíny a dokonce i vědy dokáží plody tohoto ovoce ochránit a posílit játra, předcházet zánětlivým chorobám a jsou velmi účinným prostředkem před nachlazením, chřipkou a infekcemi dýchacích cest. Ulevují při kašli, zánětu průdušek i zápalu plic nebo astmatu. Plody Camu camu snižují bolesti kloubů a pomáhají při artróze či revmatu, jejich užíváním se dá předejít očním onemocněním, neboť ochraňují oční nervy a sítnici. Ulevují též při bolestech hlavy, migrénách, ale rovněž snižují riziko vzniku cukrovky, hypertenze a pomohou zlepšit vaši koncentraci a paměť.
Camu camu vás včas ochrání před různými nemocemi neurovegetativního systému, předcházejí demenci, Parkinsonově a Alzheimerově chorobě. Jestliže potřebujete mít v dobrém stavu svůj srdečně-cévní systém, baštěte plody Camu camu. A pokud je nemáte k dispozici čerstvé, což předpokládáme, zkuste si pořídit prášek pro přípravu nápoje nebo kapsle. Krom jiného vám zlepší náladu, posílí nervy a uleví od deprese. Taktéž vám doplní tolik v dnešní době potřebnou energii a sílu. Camu camu lze užívat i při oparech a vředech. Toto nepříliš u nás známé ovoce se pyšní antimutagenními vlastnostmi, to znamená, že je účinné v případě předcházení genetickým mutacím a narušení DNA. Umí též zacvičit s bakteriemi a působí antisepticky. A to není zdaleka všechno!
K čemu se ještě Camu camu využívá?
Plody tohoto ovoce se uplatňují ke zvýraznění barvy a chuti u různých druhů dezertů, zmrzliny i cukrovinek. Z práškového extraktu si můžete připravit nápoj tímto způsobem: 1 zarovnanou ČL prášku rozmíchejte ve vodě nebo přisypte do ovocného džusu a pořádně rozmíchejte. Jeho chuť je mírně kyselá a skutečně osvěžující!
Téměř nenápadné plody Camu camu produkují obrovské množství vitaminu C, kterého obsahují až 30x více než pomeranče a 2-3x více než už zmiňovaná acerola neboli barbadoská třešeň. Takže pokud chcete stárnout pomaleji, s grácií a uchránit svůj organimus před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí, jezte Camu camu ve formě, jaká zrovna vám vyhovuje. Díky obsaženým antioxidačním látkám v Camu camu předejdete různým zánětům, snížíte riziko vzniku aterosklerózy neboli kornatění tepen, zvýšíte si obranyschopnost a ochráníte své DNA. Jdete do toho?