Přejít na sekci článku:
S jakými alternativami se můžeme setkat?
zdroj: shutterstock.com
Špaldová káva
Špaldová káva je kávovina vyrobená z pražené pšenice špaldy. Tato obilnina je napěchovaná bílkovinami, vitaminy a minerály a díky vysokému obsahu vlákniny podporuje i trávení. Pitím špaldové kávy nezatěžujete své zdraví, naopak jej ještě podpoříte. V obchodech je k dostání špaldová káva mletá i instantní.
Cikorka
Cikorka se vyrábí pražením kořene čekanky. Také ona je pro svůj vysoký obsah výživných látek zdravou alternativou kávy. Cenný je zejména obsah inulinu, který pomáhá při žlučových kamenech, při onemocnění močových cest, ledvinových kamenech, zácpě či nechutenství. Navíc posiluje střeva a chrání je před záněty.
V Evropě se cikorka popíjela už na konci 17. století. Průkopníky v jejím zpracování se stali Holanďané, ale i u nás se brzy postavila továrna na výrobu cikorky. Ta úplně první stála v Mochtíně nedaleko Klatov. Cikorka s mlékem a cukrem se pila denně. S krajícem chleba byla po dlouhá léta tradiční snídaní našich pradědečků a prababiček.
Melta
Melta se vyrábí ze směsi kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene. Výborně chutná v kombinaci s mlékem nebo smetanou, ale přidat můžete i čokoládu nebo skořici. Protože však obsahuje lepek, není vhodná pro lidi trpící celiakií.
Zelená káva
Jde o nepražená kávová zrna, která obsahují množství antioxidantů a pomáhají tak chránit organismus před volnými radikály, dopady stresu a zároveň ho posilují a dodávají vitalitu. Často bývají v kávovinových směsích společně s čekankou a případně dalšími rostlinami. Zelená káva je chutným nápojem i vhodným potravinovým doplňkem při redukčních dietách, urychluje spalování tuků a mírní nadměrnou chuť k jídlu. Protože je bohatá na antioxidanty, napomáhá vyplavování škodlivých látek z těla, dodává energii a také zrychluje metabolismus.
Ajurvédské kávy
Tato "káva" je složena z pražené čekanky a ajurvédských bylin. Ajurvédské kávy stimulují nejen trávicí trakt, ale jsou účinné i proti stresu a napětí. Dobře působí na zvýšení výkonnosti a pozitivně ovlivňuje celostní zdraví těla i mysli.
Žaludovka
Alternativou k pravým i obilným kávám je kávová náhražka vyráběná z žaludů. Tato náhražka kávy prý pomáhá také při střevních problémech.
V náhražkách kávy nenajdete žádná éčka, jsou z čistě přírodních zdrojů. Záleží tedy spíš na vaší chuti, kterému z nápojů dáte přednost nebo jestli se nebudete chtít ochudit o typickou chuť kávy. I v případě, že jste tvrdohlaví milovníci kávy, alespoň jednu z výše zmíněných alternativ vyzkoušejte. Přenesete se do dob dávno minulých, poznáte, co popíjeli naši předkové a ještě něco uděláte pro své zdraví. A třeba vám nakonec přeci jen cikorka či melta zachutná. Navíc pitím těchto nápojů prospějete nejen svému zdraví, ale také udržení tradice pěstování kořenové čekanky v našich zemědělských oblastech.