Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Je čokoláda opravdu tak nezdravá?

zdroj: Shutterstock

Když si člověk představí takové to večerní mlsání, často jde buď o nezdravé brambůrky a jiné slané pochutiny, nebo naopak o něco sladkého na obalení nervů po náročném dni. V tom případě lidé nejčastěji sahají po oblíbené čokoládě. Dnešní otázka proto zní: je čokoláda opravdu  tak nezdravá nebo je v tom ještě něco víc?

Z čeho se čokoláda vlastně skládá

První, co je třeba si uvědomit, je to, z čeho se vlastně to, co jíme, skládá. Protože není čokoláda jako čokoláda a to bude především jádrem dnešního článku. Opravdová kvalitní čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které obsahují vysoké množství antioxidantů, zejména flavonoidů. Tyto látky mají pozitivní vliv na lidské zdraví, protože pomáhají neutralizovat volné radikály, které mohou způsobovat poškození buněk. Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa (70 % a více) obsahuje méně cukru a tuků, což z ní činí lepší volbu z hlediska složení než mléčná nebo bílá čokoláda, které mají vyšší podíl přidaných cukrů a tuků. Pokud si tedy v obchodě vyberete správně a neskončíte u nekvalitních náhražek čokolád s vysokým obsahem tuků a cukrů, nemusí to být tak zlé.

Pozitivní vlastnosti čokolády

Jak jsme již zmínili, kvalitní hořká čokoláda obsahuje poměrně hodně antioxidantů, které nás pomáhají chránit před různými chronickými i srdečními chorobami. Některé studie také ukazují, že pravidelná leč přiměřená konzumace hořké čokolády může mít pozitivní vliv i na zdraví kardiovaskulárního systému. Flavonoidy v čokoládě pomáhají zlepšovat funkci cév, zvyšují průtok krve a snižují krevní tlak. To vše přispívá k nižšímu riziku vzniku srdečních onemocnění. Kromě toho čokoláda může zvyšovat hladinu "dobrého" HDL cholesterolu a snižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu, což dále také podporuje zdraví srdce a cév. Kromě těch méně viditelných efektů čokolády má také čokoláda pro spoustu lidí, a především maminek, uklidňující efekt ve chvílích, kdy si zkrátka potřebujeme obalit nervy něčím dobrým. Tento účinek je způsoben několika faktory. Především tím, že čokoláda obsahuje látky, jako je theobromin a fenylethylamin, které mají stimulační účinky na nervový systém a mohou nám zlepšit náladu. Kromě toho čokoláda podporuje uvolňování hormonů štěstí - endorfinů, a serotoninu, který je také spojován s pocitem pohody a štěstí.

Jaký je tedy čokoládový verdikt?

Čokoláda, zejména ta s vysokým obsahem kakaa, může být nejen chutným, ale i prospěšným doplňkem zdravého jídelníčku. Nicméně je třeba opravdu dbát na její složení. Pokud se tedy budeme řídit tím, že kvalitní čokoláda by měla mít alespoň kolem 70 % kakaa a neměla by naopak obsahovat palmový tuk a velkou složku cukru, nemusíme mít výčitky, když si sem tam my nebo naše děti dáme. Buďme ale na pozoru před čokoládami mléčnými a bílými, protože ty už úplně zdravé nebývají a jejich účinky jsou spíše negativní než pozitivní. I když jednou za čas se nám ani po takové čokoládě nic nestane, mít automatický návyk sahat po kvalitních čokoládách je určitě lepší a udržitelnější.