zdroj: Shutterstock
Když si člověk představí takové to večerní mlsání, často jde buď o nezdravé brambůrky a jiné slané pochutiny, nebo naopak o něco sladkého na obalení nervů po náročném dni. V tom případě lidé nejčastěji sahají po oblíbené čokoládě. Dnešní otázka proto zní: je čokoláda opravdu tak nezdravá nebo je v tom ještě něco víc?
Z čeho se čokoláda vlastně skládá
První, co je třeba si uvědomit, je to, z čeho se vlastně to, co jíme, skládá. Protože není čokoláda jako čokoláda a to bude především jádrem dnešního článku. Opravdová kvalitní čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které obsahují vysoké množství antioxidantů, zejména flavonoidů. Tyto látky mají pozitivní vliv na lidské zdraví, protože pomáhají neutralizovat volné radikály, které mohou způsobovat poškození buněk. Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa (70 % a více) obsahuje méně cukru a tuků, což z ní činí lepší volbu z hlediska složení než mléčná nebo bílá čokoláda, které mají vyšší podíl přidaných cukrů a tuků. Pokud si tedy v obchodě vyberete správně a neskončíte u nekvalitních náhražek čokolád s vysokým obsahem tuků a cukrů, nemusí to být tak zlé.
Pozitivní vlastnosti čokolády
Jak jsme již zmínili, kvalitní hořká čokoláda obsahuje poměrně hodně antioxidantů, které nás pomáhají chránit před různými chronickými i srdečními chorobami. Některé studie také ukazují, že pravidelná leč přiměřená konzumace hořké čokolády může mít pozitivní vliv i na zdraví kardiovaskulárního systému. Flavonoidy v čokoládě pomáhají zlepšovat funkci cév, zvyšují průtok krve a snižují krevní tlak. To vše přispívá k nižšímu riziku vzniku srdečních onemocnění. Kromě toho čokoláda může zvyšovat hladinu "dobrého" HDL cholesterolu a snižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu, což dále také podporuje zdraví srdce a cév. Kromě těch méně viditelných efektů čokolády má také čokoláda pro spoustu lidí, a především maminek, uklidňující efekt ve chvílích, kdy si zkrátka potřebujeme obalit nervy něčím dobrým. Tento účinek je způsoben několika faktory. Především tím, že čokoláda obsahuje látky, jako je theobromin a fenylethylamin, které mají stimulační účinky na nervový systém a mohou nám zlepšit náladu. Kromě toho čokoláda podporuje uvolňování hormonů štěstí - endorfinů, a serotoninu, který je také spojován s pocitem pohody a štěstí.
Jaký je tedy čokoládový verdikt?
Čokoláda, zejména ta s vysokým obsahem kakaa, může být nejen chutným, ale i prospěšným doplňkem zdravého jídelníčku. Nicméně je třeba opravdu dbát na její složení. Pokud se tedy budeme řídit tím, že kvalitní čokoláda by měla mít alespoň kolem 70 % kakaa a neměla by naopak obsahovat palmový tuk a velkou složku cukru, nemusíme mít výčitky, když si sem tam my nebo naše děti dáme. Buďme ale na pozoru před čokoládami mléčnými a bílými, protože ty už úplně zdravé nebývají a jejich účinky jsou spíše negativní než pozitivní. I když jednou za čas se nám ani po takové čokoládě nic nestane, mít automatický návyk sahat po kvalitních čokoládách je určitě lepší a udržitelnější.