Meruňky – oranžový antioxidační poklad

5,0 5
5

Meruňky - oranžový antioxidační pokladzdroj: shutterstock.com

Meruňky patří mezi oblíbené české ovoce. Původně ale pocházejí z Číny, odkud se až kolem 17. století přes Arménii dostaly do Evropy. Na jejich cestu a delší zastavení v Arménii ostatně odkazuje i jejich latinský název Prunus Armeniaca. Meruňky jsou nejen velmi chutné, ale také mimořádně zdravé. Na vysoký obsah rostlinných barviv se silnými antioxidačními účinky jako poutač ostatně upozorňuje i jejich zářivě oranžová barva. Meruňky jsou také velice univerzální ovoce, protože jejich plody lze zužitkovat prakticky celé - od šťavnaté dužiny přes pecku, až po nahořklá jádra uvnitř.

Co vše meruňky obsahují?

V meruňkách je zastoupen především vysoký podíl beta-karotenu, oranžového barviva, které je právě zodpovědné za jejich typické zbarvení. Beta-karoten pokožku zevnitř posiluje a připravuje ji na slunění, ale taktéž má výborné regenerační účinky a dokáže napravit škody, které už sluneční paprsky napáchaly. Má celkově omlazující účinky, posiluje imunitu a zlepšuje i kvalitu vlasů a nehtů. Naše tělo je navíc schopné si jej podle potřeby přeměnit ve vitamin A., který je potřebný především pro zdravý zrak, ale má samozřejmě spoustu dalších komplexních účinků na naše tělo zevnitř i zvenku. Dále se v meruňkách nachází ve větším množství vitamin C, vitaminy skupiny B a z minerálů pak především železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor a křemík.

Přes vysoký obsah výživných látek nejsou moc meruňky kalorické, a proto se je nemusíte vůbec bát zařadit ani při různých redukčních dietách. Obsahují také nezanedbatelné množství alkalické minerální soli a pomáhají tak z odkyselováním organismu. Meruňky jsou výborným zdrojem potřebného železa a měli by je pravidelně zařazovat do jídelníčku hlavně anemici, ženy v období těhotenství či kojení, dárci krve a zkrátka všichni, kteří mají problém do sebe potřebné množství železa dostat. Meruňky by měli ve zvýšeném množství konzumovat i kuřáci, nejen kvůli vysokému množství vitaminu C, který jejich tělo spotřebovává ve velkém, ale meruňky také přispívají k rychlejší regeneraci sliznice plic.

Vynikající jsou i nesířené, šetrně usušené meruňky. Jsou sice kaloricky vydatnější, protože se v nich po usušení cukry koncentrují, ale taktéž jsou i koncentrovanější na některé výživné látky. Jen půl hrnečku sušených meruněk vám bohatě pokryje celou doporučenou denní dávku beta-karotenu a zhruba pětinu potřebné denní dávky železa. Sušené meruňky jsou taktéž vysoce bohaté na vlákninu, takže vám mohou pomoci vyřešit problémy se zácpou. Na tento zažívací problém dokonce vystačí jen 3 až 4 sušené meruňky denně.

Hořká síla meruňkových jader

V peckách meruněk se nachází jádra, která by byla velká škoda, vzhledem k jejich zdraví prospěšným účinkům, spolu s peckou jen tak vyhodit. Narazit můžete na sladká i hořká meruňková jádra, ale nejsilnější účinky má právě ten hořký druh, který se získává z divokých planých meruněk. Z účinných látek se meruňková jádra mohou pochlubit především vysokým obsahem vitaminu B17 neboli amygdalinu, kterému jsou přisuzovány silné protirakovinné účinky, a celkově povzbuzující účinky na organismus a jeho obranné funkce a odolnost.

Dále je v hořkých meruňkových jádrech obsažena kyselina salicylová, jež má výborné antibakteriální účinky, podporuje činnost žaludku a střev a přispívá k redukci škodlivých mikroorganismů v zažívacím ústrojí a taktéž zmírňuje nežádoucí hnilobné procesy, které mohou vznikat v průběhu trávení. Další obsaženou účinnou mikroživinou je draslík neboli kalium, který se v našem těle stará především o optimální krevní tlak a předchází tak vzniku srdečních či mozkových příhod.

Péče o pleť s vůní a účinky meruněk

Meruňky jsou pro své účinky s oblibou používány i v kosmetickém průmyslu. Jedná se hlavně o meruňkový olej, který se lisuje z meruňkových jadérek a má výborné zvláčňující, zvlhčující a regenerační schopnosti. Používá se i čistě samostatně, ale přidává se i přímo do kosmetických produktů. Je velmi lehký, výborně se vstřebává a má nízký stupeň komedonicity, takže neucpává póry a jeho regeneračních schopností si tak může užít i aknózní pleť. Vzhledem k jeho jemnosti a nedráždivosti jej můžete používat i pro malá miminka. Meruňkový olej v potravinářské kvalitě můžete užívat i vnitřně a dopřát si tak koncentrovaných účinků meruňkových jader.

Jemně mletá meruňková jadérka se s oblibou přidávají do přírodních peelingů a přípravků na mastnější pleť. Výtažky z meruněk pak kosmetickým přípravkům dodávají nejen regenerační účinek, ale také jim dokáží přidat svou úžasně nasládlou vůni. S čerstvými meruňkami můžete zkusit zaexperimentovat i v domácích podmínkách. Domácí meruňková maska je skvělá na zašedlou a unavenou pleť, které dodá zdravě rozzářený, čerstvý vzhled a zároveň dokáže bezvadně zklidnit podrážděnou pokožku po slunění. Stačí smíchat zhruba 2 rozmixované meruňky se lžící kvalitního rostlinného oleje, klidně i meruňkového ☺, a nechat na pleti působit 15 minut.

Taktéž samotná konzumace meruněk, meruňkových jader či meruňkového oleje se pozitivně projeví i na stavu vaší pleti. Čerstvé meruňky dodají potřebné regenerační antioxidanty a meruňková jádra zase z dlouhodobého hlediska udržují vaši pleť pevnou a krásně hladkou. Ostatně právě meruňková jádra údajně stojí za dlouhověkostí asijského kmene Hunzů, jehož členové si mladistvý vzhled zachovávají až do vysokého věku. Meruňkový olej se při vnitřním užívání zase stará o obnovu pleťových buněk a aktivaci regeneračních procesů i zevnitř.

Jak se vám článek líbil?