zdroj: biooo.cz
Sezona šípků je tady! Moudrá příroda velice dobře ví, proč nám plody s jedním z nejvyšších obsahů vitaminu C nadělit zrovna do podzimního období. Šípky totiž dozrávají, a jsou tedy i vhodné ke sběru právě během mezi září a říjnem. Sběr byste měli stihnout ještě předtím, než šípky přejdou mrazem a změknou, pokud si je plánujete nasušit do zásoby. Takové šípky pak mají totiž tendence k plesnivění. Naopak, pokud je chcete využít ještě za čerstva, mráz jim vůbec nevadí. Přemrznutím se totiž v nich koncentruje obsah vitaminu C. Šípkový keř je tak dokonalou přírodní lékárnou, která má otevřeno prakticky po celou zimu.
Jak už bylo řečeno, šípek je charakteristický hlavně svým vysokým obsahem vitaminu C. V takových 100 gramech šípku je až desetinásobek doporučené denní dávky vitaminu C. Kromě toho šípek obsahuje i vitaminy z řady B, vitamin K, lykopen, minerální látky, jako je hořčík, vápník a draslík a léčivé slizy a třísloviny. Šípek si však našel využití i v kosmetice. Ze semen a někdy i z celých plodů šípků se lisuje šípkový olej, který má díky vysokému obsahu vitaminu C téměř až zázračné regenerační účinky.
Šípky jako účinná prevence proti nachlazení
Vysoký obsah vitaminu C šípky přímo předurčuje jako léčivého pomocníka v boji proti nachlazení. Působí nejen jako skvělá prevence, ale pomáhá i při již probíhajícím onemocnění. Díky protizánětlivým účinkům vitaminu C šípky upotřebíte i při zánětech močového měchýře či ledvin. Šípky mají taktéž močopudný účinek, urychlují tak odplavování škodlivých látek z organismu a tím i samotný léčivý proces.
Vitamin C navíc podporuje vstřebávání protikrvácivého vitaminu K (který je v šípku taktéž zastoupený), rutinu a železa. Právě proto jsou šípky velice vhodné i například při paradentóze, hemoroidech, na posílení popraskaných žilek či při křečových žilách nebo chudokrevnosti. Šípky jsou výborné pro celkové posílení organismu, hlavně pro lidi, kteří mají vyšší spotřebu vitaminu C. Jsou to zejména ti, jenž jsou vystaveni nadměrnému stresu - sportovci s vysokou fyzickou zátěží, kuřáci nebo alkoholici.
Jak si šípky uchovat?
Klasicky se šípky sbírají a suší na čaj. Můžete si z nich však připravit i sirup, marmeládu, omáčku a dokonce i šípkové víno. I k sušení šípků přistupuje každý jinak. Někdo suší na mírném podzimním slunci, jiný využívá sušičky či trouby. Obecně se doporučuje šípky rychleji předsušit na zhruba 60 °C a poté pomalu dosušit v přirozené pokojové teplotě. Usušené šípky vám vydrží zhruba rok. Nezkazí se, ale vitamin C se z nich po nějaké době postupně vytrácí a šípky tak pozbývají na účinnosti.
Šípkový čaj
Na šípkový čaj budete potřebovat zhruba 20 gramů sušených šípků na litr vody. Můžete jej buď na mírném plameni vařit 10-20 minut a potom přecedit nebo, pro lepší uvolnění účinných látek, lze také nechat šípky namočené přes noc, a potom je krátce povařit. Zajímavé na šípkovém čaji je, že jednu várku šípků jde použít vícekrát. Nejúčinnější a také nejchutnější je 2. a 3. výluh. Šípkový čaj má sám o sobě bez jakéhokoliv přislazování vynikající chuť. Šípky mají totiž vysoký obsah přírodních cukrů a díky tomu je čaj z nich velice lahodný a přirozeně nasládlý.
Šípkový čaj nemá žádné kontraindikace nebo vedlejší účinky. Můžete jej klidně popíjet po celý den. Během chřipkového období je určitě vhodné si dávat šípkový čaj každý den jako prevenci. Pokud už vás nějaká ta viróza skolila, použijte jej jako přírodního bojovníka proti „bacilům“. Pokud navíc šípky smícháte se sušenými květy lípy, podpoříte svůj imunitní systém ještě víc. Obě tyto léčivky jsou totiž nejen mimořádně vhodné při nachlazení, ale také působí synergicky a tak navzájem své působení podporují.
Šípkový olej
Šípkový olej je opravdový regenerační zázrak. Je velice bohatý na vitamin C, vitaminy rozpustné v tucích, jako je například vitamin A a E a další antioxidanty. Je proto skvělý hlavně na stárnoucí a suchou pleť. Obsažený vitamin C stimuluje tvorbu kolagenových vláken a tím pokožku zpevňuje, zabraňuje vzniku vrásek a zmírňuje i ty již vzniklé. Přestože má šípkový olej opravdu zázračné omlazující účinky, stejně vás jako žádný jiný přípravek nezbaví vrásek přes noc. Co ale přes noc už klidně zvládne, je opravdu viditelné rozzáření pleti. Ráno vám v zrcadle bude pleť připadat mladší, zdravější a taková celkově krásnější.
Pro svůj rozjasňující efekt je šípkový olej skvělý na zašedlou a unavenou pleť bez života. Hodí se jako regenerační kúra na podzim, pokud jste to v létě přeháněli se sluněním, ale i po dlouhé zimě, kdy se povětrnostní podmínky na pleti dost vyřádily. Šípkový olej je skvělý i při kožních onemocněních, jako je lupénka či ekzém. Urychluje hojení jejich projevů a také zvyšuje obrannou schopnost pokožky. Taktéž vám pomůže s rychlejším zhojením jizev, popálenin či se zjemněním striií.
Olej ze šípků můžete užívat i vnitřně. Stejně jako šípkový čaj je skvělý na podpoření imunitního systému. Navíc posiluje i žlučník a ledviny. Funguje jako účinná podpora při vyplavování žlučníkových či ledvinových kamenů. Nenasycené mastné kyseliny z šípkového oleje pak posilují kardiovaskulární systém. Šípkový olej je výborný v období zvýšeného fyzického i psychického vypětí. Dodává energii a celkově tělo posiluje.